Plan voor speciaal wooncomplex met begeleid wonen nét buiten Dalfsen
Foto: Google Maps

DALFSEN - Een speciale woonruimte voor de opvang van jongvolwassenen die tijdelijk, onder begeleiding woonruimte nodig hebben. Als het aan de initiatiefnemers ligt worden daar straks twee woningen aan de Hoevenweg voor gebruikt. Op maandagavond 12 september werd erover gesproken tijdens de commissievergadering.

Het gaat om twee huizen aan de Hoevenweg in Dalfsen die volgens de plannen omgebouwd moeten worden tot één woning. Dit alles om zes onzelfstandige appartementen te realiseren speciaal voor de opvang van jong volwassenen die tijdelijk onder begeleiding woonruimte nodig hebben.

De voorgenomen ontwikkeling aan de Hoevenweg is echter niet in overeenstemming met het huidge bestemmingsplan. Daar moet het bestemmingsplan voor gewijzigd worden, anders zou dit project niet kunnen doorgaan. 

De politieke partijen zijn enthousiast over het initiatief. ''Het is een meerwaarde voor onze gemeente Dalfsen'', zegt Wim Van Lenthe van Gemeentebelangen. 

Geitenhouderij 

Er waren maandagavond nog wel wat zorgen van verschillende partijen over de geitenhouderijen in de omgeving. De wethouder André Schuurman gaf aan dat de twee kilometergrens is aangehouden. ''We twijfelen nog over de gezondheidsaspecten'', zegt Dick van Gelder van de ChristenUnie. ''Maar als de GGD dit veilig acht, dan we stemmen we hiermee in.''  

Ook D66 heeft twijfels, omdat er volgens de partij wordt gebouwd voor een kwetsbare doelgroep, daarom stemde de partij ook niet in met het plan. ''Het is echt bedoeld voor jongvolwassenen, het ligt eraan hoe je de definitie ziet van kwetsbaar. Het heeft in ieder geval zeker onze aandacht'', reageerde de wethouder. 

Sloop voor kansen

Door de samenvoegingen van de woningen, komt er een woning te vervallen, het is de bedoeling dat die ergens op het terrein wordt gebouwd. Daarnaast is er een zogenaamde ‘Sloop voor kansen’ woning. Dat houdt in dat als je huis of ander gebouw sloopt, maar je er zelf niets voor in de plaats willen laten bouwen, je een 'tegoedbon' kan aanvragen. Deze bon geeft recht op de bouw van woning op een andere locatie.

Intact

Volgens de raadscommissie is er in Dalfsen zeker behoefte aan opvang voor jongvolwassenen die tijdelijk woonruimte en lichte ondersteuning nodig hebben. De raadscommissie merkt dat vanwege het gebrek aan woonruimte deze groep vaak richting Zwolle vertrekt.

Het is de bedoeling dat de panden zoveel mogelijk intact blijven, ondanks dat de woningen samengevoegd worden. De twee nieuw te bouwen woningen passen qua uitstraling bij het erf en door de inrichting van het erf zal de waarde hiervan.

Het stuk wordt verder behandeld in de gemeenteraadsvergadering van 26 september.