Officiële opening van De Poort van Ommen; de Ommermars

OMMEN - Wat in 2014 begon met een idee is inmiddels werkelijkheid geworden: een braakliggend terrein is omgetoverd tot een natuurgebied voor de inwoners en ontworpen door de inwoners van Ommen. Met een officieel moment wordt de Poort van Ommen; de Ommermars geopend op zaterdag 17 september aanstaande om 10.00 uur. ’s Middags om 13.00 uur verwelkomen wij belangstellenden om deze fantastische aanwinst voor Ommen te komen bekijken, te beleven en te bewonderen. De Stichting Landgoed Heidehof, Staatsbosbeheer en de Stichting Burgerinitiatief Ommermars hebben deze dag georganiseerd. Met de inzet van inwoners, vrijwilligers, Stichting Landgoed Heidehof, Staatsbosbeheer, bijdragen en subsidies van Provincie Overijssel, gemeente Ommen, Waterschap Vechtstromen, Landschap Overijssel, Leader+, is Ommen een gebied rijker waar het heerlijk is om te wandelen, spelen en struinen.

Keikhut

In het gebied van de Ommermars verwachten wij (vreemde) vogels, die nu nog niet te zien zijn in het gebied, bijvoorbeeld de grutto, tureluur en wellicht lepelaar. Om deze en andere vogels te bewonderen zonder hen te storen, heeft kunstenaar Eric Schutte een vogelkeikhut gemaakt. Het is in de vorm van een ei van cortenstaal waarin silhouetten van vogels zijn uitgesneden. Met een knipoog naar de Nederlandse spelling spreken we over een keikhut.

Natuur

De  Ommermars biedt voor elk wat wils. Natuur- en vogelliefhebbers kunnen genieten van de ontwikkeling, groei en bloei van planten die horen in het Vechtdal. Net als vogels die houden van droge en natte delen. Dat het nat kan zijn hebben wij dit voorjaar gezien. Het gebied van de Ommermars past namelijk ook binnen de kaders van Ruimte voor de Vecht. Bij hoog water kan het gebied overstromen, zodat wij in Ommen droge voeten kunnen houden. Maar als het water weer gezakt is kan volop gespeeld en gerecreëerd worden bij de speelnatuur en kunnen honden spelen en rennen op het veld dat speciaal voor hen is afgezet.

Programma

In elk specifiek gebied van de Ommermars hebben wij op 17 september ’s middags leuke activiteiten om de natuur te ontdekken en zich te verwonderen. Zo wordt bij het speelveld natuur met muziek verbonden. Bij en in de Keikhut geeft kunstenaar Eric Schutte uitleg over het bijzondere ontwerp dat hij heeft gemaakt. Planten die nu al groeien langs de Vecht en op het terrein kunt u ontdekken en boswachter Jos Kloppenburg vertelt daarover. Dit programma begint om 13.00 uur. Tot 15.30 uur kunt u de route door de Ommermars lopen en deze aanwinst voor Ommen ontdekken.