Lezing historicus Lion Tokkie

HARDENBERG - Op 2 en 3 oktober 1942 exact 80 jaar geleden zijn in Nederland meer dan 15.000 mannen, vrouwen en kinderen afgevoerd naar kamp Westerbork en zijn alle kampen in Overijssel leeggehaald. De vrouwen en kinderen zijn van huis opgehaald en in het kader van gezinshereniging naar Westerbork getransporteerd.

Om die reden wil serviceclub Lions Vechtdal iedereen graag attenderen op de voorstelling ‘’Historische reis door regionale Joodse werkkampen’’ met speciale aandacht voor de joodse werkverruimingskampen in de Vechtvallei, in het bijzonder kamp Molengoot Hardenberg en strafkamp Erica in Ommen. Nog steeds een onbekend stukje geschiedenis van Noord Oost Nederland.

Wethouder Alwin te Rietstap opent de voorstelling met een kort verhaal over zijn opa, die op 2 maart 1945 met 45 andere verzetsmensen is doodgeschoten door de Duitsers. De voorstelling vind plaats in Theater de Voorveghter te Hardenberg op donderdag 22 september om 19.45 uur.

Een presentatie met aangrijpend beeldmateriaal door Auschwitz onderzoeker en Historicus Lion Tokkie met speciale aandacht voor de grootste razzia op joden in Nederland, die van 2 en 3 oktober 1942. De joodse werkkampen, kamp Westerbork, Auschwitz, de dodenmarsen en de kleine Sjoa.

Deze voorstelling is een initiatief van Lionsclub Vechtdal met de gedachte dat onze ‘’Vrijheid niet vanzelfsprekend is’’. Een kaartje kost: €19,50 Voor jongeren tot 18 jaar een aantal gratis kaarten beschikbaar. Informatie: Theater de Voorveghter Hardenberg Zie ook: www.dewortelvangras.nl. De opbrengst van de voorstelling komt ten goede aan de Stichting ‘’In Beeld Hardenberg’’, waar hulp wordt geboden aan vele, verschillende vluchtelingen. Met name taalonderwijs, sociale opvang, zoeken naar werk, etc.

 

 flyer voorstelling voorveghter

 foto club banner met tokkie