1K Z1E J3 bankje in Dedemsvaart, © BelgaFoto
1K Z1E J3 bankje in Dedemsvaart, © BelgaFoto

Hardenberg - Zaterdag 10 september is het World Suicide Prevention Day. Hardenberg is één van de ruim vijftig gemeenten die mee doet aan de campagne van '1K Z1E J3'. De boodschap van 113 Zelfmoordpreventie wordt uitgedragen op openbare bankjes.  Deze bankjes moeten een plek worden om even de tijd te nemen, om elkaar te zien en te horen hoe het werkelijk met iemand gaat. Op de bewuste bankjes is een goudkleurige plaque bevestigd met de campagnetekst: Een goed gesprek begint met iemand écht zien.

In 2021 overleden 1.859 mensen door zelfdoding, dat zijn gemiddeld 5 mensen per dag. Elke suïcide raakt gemiddeld 135 mensen. Dit betekent dat er in 2021 meer dan 250.000 mensen geraakt werden door het verdriet van een zelfdoding. Er rust nog steeds een taboe op het praten over zelfdoding, terwijl een gesprek nou juist enorm kan opluchten en het begin kan zijn van een oplossing. Iedereen kan zo’n gesprek voeren, het is spannend maar niet moeilijk. 113 heeft speciale trainingen om dit gesprek te leren voeren en hoopt dat via de ‘1K Z1E J3’ bankjes campagne veel Nederlanders deze ‘Eerste Hulp bij Suïcidale Gedachten’ onder de knie krijgen.

d27ea6df b7f7 4f8e bb2c 550f4192d263

1K Z1E J3 bankje in Dedemsvaart. © BelgaFoto.


De '1K Z1E J3'' boodschap wordt de komende maanden via de openbare bankjes in gemeenten en campagnes gecommuniceerd. Op de plaque staat een QR code die leidt naar de campagnepagina waar je een gratis een korte online training kunt doen om te leren hoe het gesprek over zelfdoding te voeren. Op het hondenspeelveld aan de Europaweg in Hardenberg is onder andere zo’n bankje geplaatst en aan de Julianastraat in Dedemsvaart. De hoop is dat dit bankje het taboe kan doorbreken, zodat iedereen hierover vrij kan praten met iemand.

https://www.113.nl/ikzieje