Inzamelactie voor AED groot succes: Niels uit Lemelerveld kan na twee maanden apparaat ophangen
Eigen foto

LEMELERVELD - Niels Jansen uit Lemelerveld startte twee maanden geleden een actie om meer AED's op te hangen in Lemelerveld. Met succes: de eerste AED prijkt sinds kort aan zijn eigen gevel. Meer dan zeventig donaties ontving de Lemelervelder van mensen uit de buurt. De dood van zijn vader was voor Niels reden om de actie te starten.

AED's kunnen van levensbelang zijn, maar dan is het wel prettig als er eentje in de buurt hangt. Dit is niet overal het geval, zoals in Lemelerveld. Inwoner Niels Jansen verloor vorig jaar zijn vader aan een hartstilstand. Hulp kwam voor hem te laat, reden voor Niels om een actie op touw te zetten. Om levens te kunnen redden.

Bij een hartstilstand is het van levensbelang dat er zo snel mogelijk, binnen zes minuten, wordt gestart met reanimatie om zo de overlevingskansen te vergroten. Dit betekent dat er een AED op maximaal drie minuten afstand beschikbaar moet zijn.

Saamhorigheid

Een AED kost ongeveer 1.500 euro. Jansen had niet verwacht dat er in twee maanden voldoende donaties zouden binnenkomen voor een AED. "Ik ben heel blij, dit is waar we voor het gedaan hebben." Hij kreeg vooral veel donaties van mensen uit de buurt. "Dat is mooi om te zien, de saamhorigheid in ons dorp. Het geeft het gevoel dat we het samen hebben gedaan", zegt Jansen.

Kind-sleutel

De AED vertelt zelf stap voor stap wat je moet doen. Daarnaast zit er een speciale kind-sleutel bij voor personen tot 25 kilo. Deze kan je in het apparaat steken en zorgt ervoor dat er een minder sterke schok gegeven wordt bij een kinderreanimatie.

De Lemelervelder heeft sinds het begin van dit jaar ook een mobiele AED-set in zijn huis staan, mocht het echt nodig zijn. Hij heeft de set al een keer gebruikt in het buitengebied bij een reanimatie. "De set heeft zijn werk goed gedaan, het slachtoffer is gelukkig met hartslag naar het ziekenhuis gebracht", zegt Jansen.

Ruimte voor verbetering

Momenteel is Jansen nog bezig met de onderhoudscontracten en de verzekering van het AED-apparaat. "Waarschijnlijk gaan we in het najaar reanimatiecursussen geven in Lemelerveld", zegt Jansen. Als er draagvlak is wil de Lemelervelder gaan kijken of er nog een AED kan worden toegevoegd in het dorp. "Er is nog ruimte voor verbetering", aldus Jansen.

30 reanimaties per dag

In Nederland zijn er ruim 8.000 reanimaties per jaar buiten het ziekenhuis om. Dat zijn gemiddeld dertig reanimaties per dag. In 75 procent van de gevallen gaat het om omstanders die het slachtoffer proberen te reanimeren, voordat de ambulance er is.