Tekst en foto's: Paul Scholten

Vrijdag kunnen de biggen weer geknuffeld worden

DALFSEN - Op het adres Vossersteeg 74 in Dalfsen hebben eigenaren Dick, Chériette en Bert van der Vegt met De Ruimte een varkensbedrijf en een zorgboerderij.

In de maand augustus wordt in de varkenshouderij de mogelijkheid  geboden een excursie “Biggetjes knuffelen” te doen. Onlangs was daarvoor een groep van tien personen – onder andere vanuit Almere en Zwolle – afgereisd naar De Ruimte.

De bezoekers werden onder het genot van koffie/thee of ranja met wat lekkers door Bert van der Vegt geïnformeerd over het leven van de varkens (biggen en zeugen) op hun boerderij. Hij deed dit door middel van een presentatie met lichtbeelden. Hij vertelde onder meer over de dracht van een zeug (drie maanden, drie weken en drie dagen) en de levenscyclus van een varken.

Het is in Nederland vrij bijzonder dat de biggetje en zeugen  – zoals bij De Ruimte al jarenlang gebeurt – in een familiegroep van 8 zeugen met ongeveer 100 biggetjes in één stal op stro vrij met elkaar leven.

Ook uniek is dat zowel de zeugen als de biggen allemaal een lange gekrulde staart hebben. Totaal blijven de biggen zes weken in de “kraamstal”, daarna worden ze weggehaald bij de moederzeug en gaan ze naar vleesvarkensstal. Daar verblijven ze ongeveer een half jaar en als slachtvarkens is het gewicht 120 kilo als ze de boerderij verlaten.

Voordat Bert met zijn gasten naar de stal met biggetjes ging, liet hij hen proeven van de worsten die slager Kouwen (uit Lemele) van hun varkens maakt.  Meer informatie over het vleesconcept van De Krul staat op: https://deruimtedalfsen.nl/vleesverkoop.

Het is nog mogelijk om een afspraak te maken voor de excursie “biggetjes knuffelen” (op 12 en 19 augustus van 15.00 tot 16.30 uur. Vooraf aanmelden is verplicht via

https://boerenentuinderspakkenuit.nl/evenement/biggetjes-knuffelen/

Bij vragen kun je terecht bij This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. (Bert van der Vegt).