Bijna voor niks alle weilanden van water voorzien, deze boer uit Dedemsvaart deed dat

DEDEMSVAART - Doordat we vaker warme en droge periodes meemaken, zijn boeren gedwongen meer te sproeien. Dat kan nogal in de papieren lopen omdat de meeste pompen werken op diesel. Geen feest dus met de huidige brandstofprijzen. Het kan lonen over te stappen op een elektrische pomp. Dat deed André Slager uit Dedemsvaart. Zijn kosten daalden aanzienlijk.

André Slager wijst op de weilanden naast zijn boerderij. "Al het gras dat je ziet was geel en rood. Er was niks meer mee te beginnen." In 2018 en 2019 veroorzaakten droge periodes grote problemen voor de melkveehouder. "Aan het eind van het jaar kon ik nieuw gras inzaaien en het jaar daarop ging het weer dood." Zo kon het niet langer. Als hij structureel zijn percelen wilde beregenen als dat nodig was, dan moest er iets veranderen.

Kostenbesparend

Met een kapitaal aan zonnepanelen op het dak besloot de familie Slager een elektrische beregeningsinstallatie aan te schaffen. Die kon geheel draaien op de zelf opgewekte elektriciteit. Voor steeds meer boeren met eigen zonnepanelen is dat een optie. Elektrische beregening met eigen stroom is duurzaam, kostenbesparend en vermindert co2-uitstoot. Zeker met de huidige energieprijzen is Slager eindeloos veel goedkoper uit dan dat hij een dieselpomp zou moeten laten draaien. "De zonnepanelen zijn al afbetaald, dus wat kost me dit nou nog? Niet heel veel. Ja, een halfuur werk per dag ongeveer."

"Ik heb 240 koeien. Je moet wel zorgen dat die voldoende eten hebben." Met de elektrische pomp kan hij desnoods ononderbroken sproeien om het gras groen en sappig te houden. Die mogelijkheid had hij niet in 2018 en 2019 toen Nederland met flinke droge periodes te maken had.

Investering

De melkveehouder vertelt verder: "De jaren voor die droogte was er steeds voldoende regen, waardoor ik geen beregeningssysteem hoefde te gebruiken. Maar in 2020 dacht ik: dit gaat niet goed zo, met die afgelopen en misschien wel komende droge jaren. Ik heb toen een elektrisch beregeningssysteem aangeschaft. Behoorlijk prijzig, dat wel. Het kostte zo'n 80.000 euro om alles aan te laten leggen."

Maar hij heeft er geen spijt van. Met de name de kostenbesparing is mooi meegenomen. "Dit is véél goedkoper dan een installatie aangedreven op diesel. Daarbij vermindert het ook flink de co2-uitstoot."

Zonnepanelen

Slager heeft meer dan 200 zonnepanelen op zijn stal liggen. "De kabels van de zonnepanelen lopen naar de elektrische pomp die water uit de sloot oppompt." Volgens André Slager zorgt het waterschap ervoor dat er voldoende water in de sloot blijft staan. "Vervolgens wordt het water door de leidingen en sproeiers op het land gespoten. Met een klein deel van de opgewekte energie kan ik het beregeningssysteem werkend houden, de overige energie gaat op het netwerk. Dat verkoop ik. Met de huidige gasprijzen levert het nog wat op ook."

Veel andere boeren met dit systeem ziet Slager nog niet. "Een ruwe schatting is dat 1 op de 10 boeren dit heeft. Maar andere boeren zeggen wel dat ze het een logisch systeem vinden." Belangrijk nadeel van het systeem is wel dat het niet verplaatsbaar is, zoals een dieselpomp. Boeren met percelen op verschillende plekken hebben er dan ook niet veel aan, omdat vanaf de pomp leidingen over de grond naar de weilanden of akkers moeten lopen. "En dat kan door verkaveling lastig zijn."

Foto: Harro Brouwer