Kinderen veroveren Speelnatuur Ommermars

OMMEN - De speelnatuur is klaar! Dat gaan de initiatiefnemers vieren op zaterdag 9 juli 2022 van 14.00 tot 16.00 uur. Kinderen nemen die  middag de speelnatuur officieel in gebruik. Wethouder Bart Jaspers Faijer geeft hiervoor het ‘startschot’. De Speelnatuur in de Ommermars wordt ‘veroverd’ op piraten waarna het gebied voor de kinderen is om te spelen en ontdekken. Kinderen zijn die middag dan ook van harte uitgenodigd om te helpen het fort te veroveren en zandkastelen te bouwen. Uiteraard zijn hun (groot)ouders of verzorgers ook van harte welkom.
Met het mooie weer van de afgelopen dagen hebben veel inwoners van Ommen de speelnatuur al gevonden. Het water heeft een aangename temperatuur om pootje te baden en op het zand is het heerlijk genieten van de zon, terwijl de kinderen spelen op en rond het fort. 

Natuurlijke elementen
Het ontwerp van de Speelnatuur is uitgewerkt en aangelegd door Natuurlijke Tuinen uit Deventer. De eerste schetsen zijn gemaakt door leerlingen van CBS Het Koloriet uit Ommen. Voor de speelnatuur zijn vooral natuurlijke producten gebruikt. Centraal staat het fort dat een landschappelijk element is gemaakt van aarden wallen, stenen muren, betonnen buizen en houten vlonders dat net boven het maaiveld uitkomt. Daarnaast ligt een struinpad dat gemarkeerd wordt door natuurstenen steenmannetjes.


Veiligheid en verkeer
De Ommermars ligt aan de N340. De maximale snelheid op deze provinciale weg is 80 km. Om veilig bij de speelnatuur te komen, adviseren wij om met de fiets te komen en via het fietspad aan de kant van de Ommermars naar de speelnatuur te gaan. Komt u vanuit Dante Zuid, let dan goed op bij het oversteken richting de Varsernerweg. Komt u met de auto, dan kunt u het beste parkeren op de Voormars en vandaar wandelen naar de Speelnatuur. De auto parkeren langs de N340 in de berm, is niet toegestaan.


Ommermars, de Poort van Ommen
Voor en door Ommenaren: dat is het plan van het Burgerinitiatief Ommermars. In de afgelopen jaren hebben inwoners van Ommen het initiatief genomen om de ‘Poort van Ommen‘ een mooi aanzien te geven. Het gebied Ommermars ligt aan de rand van de kern van Ommen en wordt begrensd door de Vecht, het Ommerkanaal en de Varsenerdijk. In het noordelijk deel staat natuur ontdekken voor jong en oud centraal, met een focus op natuur en water. 

In het zuidelijk deel is ruimte voor natuur en biodiversiteit, in de vorm van een glooiend landschap met rivierduinen, zandige oevers, steilranden en een Vechtmeander met moerasbegroeiing. In het westelijk deel kan de bezoeker zelf de natuur ontdekken en verwonderen.