OM eist TBS met dwangverpleging voor stalken curator uit Ommen en zus

DALFSEN/ZWOLLE - Het Openbaar Ministerie eist TBS met dwangverpleging tegen een 57-jarige man voor het versturen van honderden bedreigende sms’jes en tientallen telefoontjes naar zijn curator uit Ommen. Daarnaast werd de zus van de verdachte bedreigd en gestalkt. Volgens het OM bevat het strafdossier honderden beledigende en bedreigende berichten van de man. Naast de honderden berichten, heeft de man meermaals gebeld. De man was boos op zijn curator. Zij zou volgens hem 10.000 euro van zijn rekening hebben gehaald. De bewindvoerder ontving berichten en voicemail met daarin: “Je kop gaat er af” en “Jo vieze straathoer, geef eens antwoord.” 

De officier van justitie ging uitgebreid in op de psychische gevolgen voor de slachtoffers. De gevolgen werden bevestigd door de curator, “Als mens is er iets geknakt.” Door de psychische gesteldheid van de dader en de grote kans op herhaling, wordt er TBS met dwangverplichting geëist door het OM. “Behandeling is noodzakelijk.” De man zou volgens psychologen en psychiaters kampen met stoornissen in het schizofrene spectrum en verslavingen. Zelf zegt de verdachte, zonder vast adres, daar geen last van te hebben, “twee, drie biertjes per dag en vijf jointjes per week.” Ook kan hij zich niet herkennen in de stoornis en doet hij geen duidelijk uitspraak over de bereidheid om medicijnen te blijven nemen. Volgens deskundigen is er een grote kans dat de man opnieuw de fout in gaat. Eerder overtrad hij in 2021 gebiedsverbod.  

Of er sprake zou zijn van stalken, daar gaat de man in mee naar herhaaldelijk vragen van de officier van justitie. Hij was zich naar eigen zeggen niet bewust van de hoeveelheid. Toch staat het dossier staat vol met honderden kwetsbare berichten. “Het is niet goed, maar wat er met mij is gebeurd, is ook niet goed,” zegt de man. Hij geeft aan een goedlopend bedrijf te hebben gehad, maar op straat te zijn ‘geflikkerd’ tien jaar geleden. “Het is één grote nachtmerrie, ik moet gewoon weer aan het werk. Ik ben een slachtoffer.” Op de eis reageerde de man dat hij beter naar Spanje zou kunnen gaan en cocktails kon gaan drinken. “Dan heb ik een betere toekomst. Er zijn mensen die ergere delicten hebben gepleegd. Die mensen lopen vaak na drie maanden alweer buiten. Ik zit nu al bijna 200 dagen in de cel.” Op 23 juni volgt de uitspraak.