Nieuwste uitgave De Darde Klokke over Bommen Berend en Patriotten

OMMEN - Het Rampjaar 1672 met Bommen Berend, maar ook de Franse overheersing in de negentiende eeuw zijn dit keer historische verhalen in de jongste uitgave (nummer 203) van het kwartaalblad De Darde Klokke. Ook de Tweede Wereldoorlog krijgt aandacht waarin vier gesneuvelde Engelse vliegers centraal staan. Verder het leven van een honderdjarige, het oudste abonnee van het Ommer historisch tijdschrift.

Bommen Berend

Ook Ommen ontsprong 350 jaar geleden niet aan de dans van Bommen Berend toen hij Overijssel binnenviel. De burgerij was voortdurend in onrust. De mannen legerden zich in bij burgers en pleegden tal van gewelddadigheden, zo valt te lezen in het nieuwe nummer. Toen het bisschoppelijke leger optrok naar de Ommerschans om die te bezetten, trof men de schans verlaten aan. Eerder had zich al een muiterij plaatsgevonden. De Nederlandsche soldaten waren weggelopen omdat ze niet machtig genoeg waren om het geschut te bedienen om een aanval af te weren. Negen dagen lang lag het complete leger toen in en om de stad Ommen tot aan hun vertrek naar het Groningerland. De stad Ommen moest voor hun vertrek een aanzienlijke som als brandschatting of oorlogscontributie betalen.

Het verhaal gaat dat in het Rampjaar 1672 een van de drie klokken van de hervormde kerk is gestolen door soldaten van de bisschop van Münster. Het is ze echter niet gelukt deze zware luidklok mee te nemen, want ze kwamen niet verder dan de haven van de Vecht waar de buit gemaakte zware koperen klok over boord moet zijn geslagen en nog steeds op de bodem zou moeten liggen.

Patriotten

Tijdens de Franse overheersing eind 1800 begonnen in Ommen zich de Prinsgezinden zich danig te roeren tegen de Patriotten. De aanhangers van Oranje demonstreerden op de Markt en Kerkplein met tromgeroffel, vaandels en lichte wapens. Dat leidde weer tot spanningen onder de Patriotten, zo zeer zelfs dat het tot een handgemeen kwam en er zelfs werd geschoten. Toen de Patriotten werden uitgemaakt voor dieven, schelmen en moordenaars kostte dat Hendrikus Hoek en Hendrik Oldeman zelfs een boete van 3 oude schilden.

Wie in de zestiger en zeventiger jaren van de vorige eeuw een kroegentocht maakte over de Markt in Ommen kon zich rijkelijk voorzien van drank en spijs. Diverse cafés worden beschreven in de nieuwe De Darde Klokke, waaruit de conclusie getrokken kan worden dat namen of eigenaren van kroegen wel zijn gewijzigd maar niet het aanbod.

Abonnees van de kwartaaluitgave van De Darde Klokke krijgen het tijdschrift thuis toegestuurd. Losse nummers van De Darde Klokke zijn te koop bij Read Shop aan de Kruisstraat 3 in Ommen.