Harm en Zwanet tellen vlinders tussen de aardappelen

Door Maureen Lenters

REGIO - Hoeveel vlinders leven er in het agrarische gebied? In 2017 kwamen er berichten uit Duitsland over de afname van de biomassa aan insecten. Die conclusie is getrokken door tellingen in natuurgebieden, maar over de agrarische sector was eigenlijk niks bekend. Dat het met veel soorten niet goed gaat in Nederland is bekend, maar hoe zit dat nou precies met vlinders in het agrarische gebied? Harm en Zwanet Herbert tellen iedere twee weken vlinders op hun akkerbouwbedrijf in Bergentheim.

Harm en Zwanet zijn aangesloten bij BIMAG (Boeren Insecten Monitoring Agrarisch Gebied). Een initiatief van LTO Noord, De Vlinderstichting en BoerenNatuur. Rosan de Groot, projectleider LTO Noord, legt uit wat het belang is van vlinders. “Er zijn heel veel soorten nachtvlinders, met allemaal verschillende voorkeuren in plantsoorten. De één is stikstofminnend en de andere juist weer niet. Daarnaast spelen ze een belangrijke rol in de bestuiving.”

Emmers op het land

Op het aardappelperceel van Harm staan witte emmers met LED verlichting; LedEmmers. De vlinders komen daar op af, waardoor ze de volgende ochtend makkelijk te tellen zijn. Maar het is niet zo dat Zwanet en Harm constant aan het tellen zijn. “We zetten de LedEmmers één keer in de twee weken neer, als het weer het toelaat. De volgende ochtend tel ik vroeg de vlinders,” aldus Zwanet.

Gewapend met haar telefoon gaat Zwanet naar de emmers en maakt foto’s van de vlinders. “Dat is heel handig. Binnen het BIMAG project zit een platform waar je foto’s kan uploaden, dat maakt het makkelijk te monitoren. Het is dus niet zo dat ik alle soorten uit mijn hoofd ken.”

En maar tellen

Het project is nu drie jaar bezig. Rosan Ziet dat steeds meer boeren vlinders tellen. “We zijn van 25 boeren naar 100 boeren gegaan.” Een conclusie over het aantal vlinders is nog niet te trekken, daarvoor is het nog te vroeg volgens Rosan. “Het is wel heel mooi om te zien dat steeds meer boeren meedoen, zodat we betrouwbare conclusies kunnen trekken straks.”

Harm en Zwanet blijven voorlopig nog even doortellen. Harm kijkt naar wat er allemaal groeit, bloeit en vliegt op zijn aardappelperceel. “Het is belangrijk om niet alleen in de natuurgebieden te tellen, maar ook in de boerennatuur, zoals wij dat noemen.”