Dalfser basisschool opent schoolbibliotheek: "Niets is zo effectief als lezen" 

Om leesplezier en taalontwikkeling te stimuleren, is er een speciale schoolbibliotheek geopend op basisschool De Polhaar in Dalfsen. De kinderen mochten zelf beslissen welke titels er opgenomen moesten worden in de fonkelnieuwe bieb.

Jongeren lezen steeds minder blijkt uit een onderzoek van Schaper, Wennekers & De Haan uit 2019. Boeken worden het meest gelezen door vooral oudere mensen, terwijl de jeugd de afgelopen jaren veertig procent minder tijd is gaan besteden aan lezen. In Nederland is het project ‘Bibliotheek op school’ gestart, waar ook de opening van de schoolbieb in Dalfsen onderdeel van is. Het project is speciaal ingericht voor het basisonderwijs. Centraal staat taalontwikkeling, leesbevordering en digitale geletterdheid van kinderen.

Samenwerking
Op die manier moet lezen aantrekkelijker worden gemaakt voor kinderen. Zodat er zowel thuis als op school meer gelezen wordt. Nicolet Korenblik, jeugdspecialist van de bibliotheek Dalfsen is blij met de realisatie van de schoolbieb: ‘’Niets is zo effectief als lezen om je woordenschat en de kennis van de wereld te vergroten.’’

De Polhaar heeft zijn NPO-gelden (Nationaal Programma Onderwijs) gebruikt voor de realisatie van de schoolbibliotheek. De bibliotheek in Dalfsen kan zelf geen geld meer uitgeven aan dit soort projecten: ‘’Wij zitten echt aan het maximum van wat we kunnen. We waren dan ook heel blij dat de basisschool de NPO-gelden hiervoor gebruikt’’, zegt Korenblik.

De samenwerking tussen de school en de bibliotheek behelst volgens Korenblik meer dan alleen de boeken.‘’We organiseren van alles wat maar nodig is op het gebied van leesbevordering.’’

Tijd voor nieuwe boeken
Eline Bloemers geeft les aan groep 8, is taalcoördinator in opleiding én is nauw betrokken bij de oprichting van de schoolbieb. Ook zij merkte dat kinderen minder zijn gaan lezen: ‘’Wij vinden het belangrijk dat kinderen hun woordenschat, taal en leesplezier kunnen ontwikkelen.’’

De boeken die de school had waren verouderd. Het was volgens de leerkracht dan ook tijd voor nieuwe boeken. De kinderen mochten zelf beslissen welke titels niet mochten ontbreken in de schoolbieb. ‘’De reacties van de leerlingen zijn erg enthousiast en positief’’, zegt Bloemers.

Meer scholen in het project
De bibliotheek in Dalfsen heeft al soortgelijke samenwerkingen met bibliotheken in de gemeente. Toch zou Korenblik graag zien dat alle scholen uit de gemeente mee zouden kunnen doen. ‘’Heel veel scholen willen het ook graag, maar het is ook een kwestie van geld. De scholen betalen zelf een klein bedrag. Het grootste gedeelte moet echter door de bibliotheek vergoed worden en de gemeente moet daar ons ook geld voor geven om het uit te voeren’’, aldus Korenblik. De Polhaar is dan ook een uitzondering, omdat ze zelf de boeken financierden met de NPO-gelden.

Engelstalig
Het aanbod van de schoolbibliotheek bestaat uit informatieve boeken, boeken van Nederlandse schrijvers en een klein gedeelte Engelstalig. Vooral Engelstalige boeken blijken populair te zijn onder jongeren, blijkt uit onderzoek van het CPNB. Dit is deels te danken aan de app TikTok, waar de jonge boekenwurmen hun leestips met elkaar delen onder de hashtag #BookTok. De verkoopcijfers van deze boeken vliegen momenteel door het dak heen.