Tekst en Foto: Ten Kate Racing

ASSEN/NIEUWLEUSEN - Dominique Aegerter heeft zondagmiddag een foutloze tweede World Supersport race gereden op het TT Circuit Assen. De Zwitser kwam met een grote voorsprong als winnaar over de finish en maakte daarmee het perfecte weekend compleet met pole position, een nieuw absoluut ronderecord en twee overwinningen met daarin de snelste raceronden.

Aegerter startte goed maar werd in de eerste bocht aan de kant gezet waardoor hij terugviel naar de vierde plaats. De Zwitser was verwikkeld in een fel duel maar bleef kalm. Na een aantal ronden strijden nam Aegerter aan het eind van de negende ronde de leiding over en drukte hij vervolgens zijn stempel op de wedstrijd. Al gauw wist hij een voorsprong op te bouwen die uiteindelijk niet meer te overbruggen was en kwam hij met een prachtige wheelie als winnaar over de streep.

Leonardo Taccini maakte net als in Race 1 een goede start en schoof vanaf zijn 21e startplaats in de eerste ronde meteen op naar de vijftiende positie. De Italiaan zat vervolgens in een groepje waar fel gestreden werd voor de dertiende plaats. In de slotfase van de race leek hij buiten de punten te eindigen maar dankzij een aantal knappe inhaalacties kwam Taccini uiteindelijk als dertiende over de finish. Opnieuw punten voor de 19-jarige Italiaan die zichtbaar progressie maakt.

Met opnieuw een dubbelzege voor Aegerter op het TT Circuit Assen hebben de Zwitser en het Ten Kate Racing team nu de laatste vier World Supersport races gewonnen op het Drentse circuit. Met drie overwinningen en een tweede plaats uit de eerste drie races staat Aegerter aan de leiding met 95 punten en heeft hij nu al een voorsprong van dertig punten in handen. Taccini staat zestiende in het kampioenschap met negen punten.

Dominique Aegerter: “Het was een perfect weekend hier in Assen. Net als vorig jaar behaalden we pole position met een nieuw ronderecord en wonnen we beide races met daarin de snelste ronde. We hebben het maximale eruit gehaald en het is tot nu toe zo goed als de perfecte start van het seizoen geweest met 95 punten uit deze vier races. Ik rijd graag in Assen en het weer was goed vandaag, het team heeft mij een geweldige machine gegeven die het in alle weeromstandigheden goed deed. Natuurlijk heeft ook motortuner Frits Jaspers fantastisch werk geleverd en stond hij vandaag met mij op het podium. Dit weekend was gewoon geweldig en ik haal er extra motivatie uit.”

Leonardo Taccini: “Het was niet echt de race waar ik op gehoopt had vandaag. Gisteren was het wat beter maar hoe dan ook heb ik mezelf verbeterd vandaag. Het probleem was dat ik halverwege de race een beetje last kreeg van mijn arm en daardoor verloor ik een paar plaatsen. Aan het einde kon ik de snelheid weer een beetje opvoeren en wist ik als dertiende te finishen. Dat was niet echt het doel dat we voor ogen hadden maar we hebben opnieuw punten gescoord. Nu op naar Estoril, ik kijk er naar uit om daar weer stappen te maken.”

Kervin Bos – Teammanager: “Pole position met een nieuw absoluut ronderecord, twee keer snelste raceronde en twee overwinningen: het kan niet mooier. Dit zijn de dingen waar je van droomt en als het dan gebeurt dringt het nog niet helemaal tot je door. Ik ben heel blij en ontzettend trots, niet alleen op onze rijders maar ook op de sponsoren en partners die er hier dit weekend bij zijn. Leonardo Taccini heeft zich van een hele goede kant laten zien en ik denk dat dat ook een heel belangrijk punt is van dit weekend. Hij laat de groei zien waarvan we gehoopt hadden dat hij het zou kunnen, en uiteindelijk is dat hetgeen wat hij doet.

Dominique Aegerter heeft laten zien dat hij nog lang niet aan zijn piek zit en alsmaar beter en beter aan het worden is. Dit smaakt absoluut naar meer. We hebben onze leidende positie in het kampioenschap verstevigd en ik denk dat we een signaal hebben afgegeven aan de rest van het veld.”

Na een drukke periode van voorbereiden, testen en twee raceweekenden heeft het Ten Kate Racing team nu een aantal weken rust. Het eerstvolgende raceweekend staat gepland in het weekend van 20 t/m 22 mei op het Circuito Estoril in Portugal.