Advies: CDA, OpKoers.nu, ChristenUnie en VVD gaan coalitie vormen in Hardenberg

HARDENBERG - Na de verkennende gesprekken met 4 partijen komt informateur Theo Rietkerk met zijn advies over het vervolg. Volgens hem zijn er voldoende inhoudelijke overeenkomsten om de onderhandelingsfase in te gaan met CDA, OpKoers.nu, ChristenUnie en VVD. Het resultaat van deze onderhandelingen zou een coalitieakkoord op hoofdlijnen moeten zijn.

In twee gespreksrondes op 8 en 12 april sprak de informateur met de 4 partijen. Daarbij is gekeken of er inhoudelijk voldoende overeenkomsten waren om verder te praten over het vormen van een coalitie. Ook werden eventuele blokkades besproken ten aanzien van partijen, (onderdelen van) programma’s en personen. 

Rietkerk oordeelt hier positief over: “Er zijn voldoende inhoudelijke overeenkomsten en geen blokkades om met de 4 partijen verder te gaan naar de onderhandelingsronde. In mijn ogen doet een brede meerderheidscoalitie ook recht aan de stem van de kiezer. Daarbij is er met een akkoord op hoofdlijnen voldoende ruimte voor inbreng en debat in de raad. Zeker voor de oppositiepartijen maar ook voor de coalitiepartijen”, aldus Rietkerk.

Vrijdag 22 april eerste onderhandelingsronde

De partijen wordt gevraagd om uiterlijk donderdagavond 21 april te reageren op het advies van de informateur. Zodat bij instemming door de 4 fracties op vrijdag 22 april aanstaande de eerste onderhandelingsronde kan worden gevoerd. De partijen worden dan bij voorkeur vertegenwoordigd door de (beoogd) fractievoorzitter en de kandidaat-wethouder.