Historisch Rijwielmuseum Ommen met thema-expo over Tweede Wereldoorlog

OMMEN - Het Historisch rijwielmuseum in Ommen houdt in de maand mei een speciale thema expositie over de Tweede Wereldoorlog. Dit in het kader van 77 jaar vrijheid. Er zijn unieke fietsen te zien die aandacht besteden aan de donkere periode 1940-1945. Ook is er kleding en  beeldmateriaal die herinneren aan de oorlog. Het museum is gevestigd in de oude Hema-locatie aan de Brugstaat.


Verzet


In de speciale thema-expositie komt bijvoorbeeld het koerierswerk om voedselbonnen of berichten voor het verzet over te brengen in beeld. Bonnen en andere papieren werden verstopt in de zadelbuis van de fiets. Ook is er een fiets met massieve banden te zien die gebruikt werd als transportfiets om voedsel te halen of een kinderwagen met dubbele bodem die tijdens de Oorlogswinter werd ingezet. Engelse parachutisten figureren in de expo compleet met fiets. In die combinatie werden ze uit vliegtuigen gedropt. Of een Duitse soldaat op fiets met uitrusting. Ook worden met teksten en foto’s (oorlogs)verhalen uitgebeeld. Voor de thema-expositie zijn ook de leerlingen van de basisscholen uitgenodigd.


Verzamelaars Johan en Tom


De materialen voor de thema-expositie zijn voornamelijk afkomstig van verzamelaars Johan Overweg en Tom Bouwhuis, beiden vrijwilliger in het museum. Johan heeft speciale interesse in oorlog en fietsen en Tom houdt zich bezig met alles wat oud of antiek is. Niet verwonderlijk dan ook dat Tom zelfs zijn eigen woonappartement ingericht heeft met spulletjes uit de vijftiger- en zestiger jaren en in zijn vrije tijd zich ook zo kleedt.
Het museum is op 1 april gestart met een nieuw seizoen. De belangstelling is vanaf de opening opnieuw overweldigend. En dat heeft niet alleen te maken met de bijzondere gunstige ligging van het museum - midden in het centrum - maar ook met de gehanteerde formule om van de bezoekers geen entree te vragen maar een vrijwillige donatie voor de instandhouding van het museum.


150 historische fietsen aangevuld met koetsen


De afgelopen periode kreeg het museum tal van fietsen geschonken voor restauratie. Ongeveer 150 historische rijwielen staan dan ook pontificaal in het museum te pronken, die bovendien aangevuld is met een afdeling antieke koetsen van verzamelaar Anton Wolters. Verder zijn er carbidlampen, belastingplaatjes, fietsen met hulpmotor zoals de solex, kinderfietsen en driewielers te zien. De openingstijden van het Historisch rijwielmuseum Ommen zijn: dinsdag van 11 uur tot 17 uur, woensdag tot en met vrijdag van 13 uur tot 17 uur, zaterdag van 11 uur tot 17 uur.

Bijzondere evenementen 2022

Voor de komende tijd heeft het museum de volgende evenementen in petto:
- Mei thema-expositie over de fiets in WO 2.
- Zaterdag 25 juni Fietstocht met leden van de “Oude Fiets”. Start 12 uur ‘s middags met optreden van accordeonorkest Con Brio.
- Zaterdag 9 juli themadag vervoer.
- Zaterdag 23 juli evenement met bijzondere fietsen uit Oudleusen met in de middag optreden van de Bargzangers uit Lemele.
- Zaterdag 13 augustus wedstrijd fietsmontage en thema techniek van de fiets.