Tekst en foto's: Harry Kruiper

eieren tikken ommen 2022 foto harry kruiper 22

OMMEN - Tweede Paasdag was het weer zover. Ommen liep weer massaal uit voor het eeuwenoude eiertikken. Deze Ommer folklore is een jaarlijkse unieke traditie op de Markt midden in het centrum van Ommen.

In groepjes duelleren honderden (oud) Ommenaren en toeristen met elkaar. Niet met vervaarlijk wapentuig, maar met eieren in hun knuisten. Scherp op scherp, stomp tegen stomp. Eiertikken dus, heet dit jaarlijkse volksvermaak, waarbij het de bedoeling om de eieren zo lang mogelijk heel te houden. 1800 eieren werden er maar liefst aan de man gebracht.

Om te voorkomen dat de deelnemers aan het eiertikken hun eigen eieren meenemen krijgen de eieren een speciale kleur door een natuurlijk tropisch stofje aan het kookwater toe te voegen. Een stofje dat alleen de familie Martens bekend is. Want zij zijn het die de eieren zorgvuldig volgens een bepaald procedé selecteren, koken en controleren op goede sterke wedstrijdeieren.

Hoe het in zijn werk gaat? ……….

Iemand die wil meedoen met het eiertikken koopt voor 50 cent een ei. Vervolgens wordt een partner gezocht waarmee het ei getikt kan worden. Eerst tikken de deelnemers de scherpe kanten van het ei tegen elkaar. Vervolgens wordt stomp op stomp getikt. De deelnemer met het hele ei wint vervolgens het kapotte ei van zijn tegenstander. Wanneer blijkt dat beide deelnemers aan één kant een deukje in het ei hebben tikken ze vervolgens nog stomp tegen scherp om de winnaar te bepalen. Degene die dan nog één kant heel heeft, die wint. Wie het eiertikken goed wil doen moet het ei bijna helemaal in zijn hand wegstoppen. Alleen het bovenste puntje blijft vrij. Op deze manier kan het ei alleen midden op geraakt worden. Wanneer je de andere hand onder de hand met het ei stopt heb je het ei helemaal mooi stevig vast.

 

Meer foto's op facebook @vechtdaltv