Tekst en foto's: Harry kruiper

HARDENBERG - De Historische Vereniging Hardenberg en omgeving (HVH) is opgericht op 1 januari 1984. De Stichting Oudheidkamer Hardenberg is opgericht in 1956. Beide instellingen zijn in 2001 gefuseerd. De ontstane Historische Vereniging Hardenberg en omgeving telt ruim 1400 leden. De HVH heeft als doel de kennis, de bewustwording en de belangstelling voor de geschiedenis van de gemeente Hardenberg te bevorderen.

De expositie ‘Leven in Vrijheid’ is nog steeds te zien. Het is de uitgestelde expositie van 2020, vanwege de coronapandemie. Vorig jaar is de expositie enkele maanden te zien geweest.

hvh harry kruiper 20220415 13

In het museum is het verloop van de Tweede Wereldoorlog uitgebeeld, tegen de achtergrond van het leven van gewone burgers. In de ruimtes beneden is onder meer een vergadering van verzetsmensen te zien, er wordt verteld over het leven in werkkampen en de luchtoorlog boven Hardenberg is in beeld gebracht. In het centrum van de bovenzaal wordt een zoektocht naar eten uitgebeeld: vrouwen en kinderen trekken vanuit de steden in het westen van Nederland naar de oostelijke provincies. In de verhalen speelt de Witte Paal op de kruising van nu de N34 en N36 een belangrijke rol.

Nieuw is het gebruik van soundscapes (achtergrondgeluiden die bij een bepaald onderdeel van de tentoonstelling horen) en het gebruik van virtuele gidsen in een deel van het museum.

De openingstijden zijn:

Museum ’t Stadhuus in de Voorstraat in Hardenberg: maandag t/m zaterdag van 13.30-16.30 uur

Historisch Infocentrum aan het Wilheliminaplein: maandag, dinsdag, woensdag, vrijdag van 9.00-12.00 uur