Tekst en foto's: Harry Kruiper

HARDENBERG - Aan de oevers van de Vecht vond zaterdag 9 april de slag plaats tussen schakers uit heel Nederland en daarbuiten. De Nederlandse Grootmeester Erik van den Doel heeft samen met de Duitse Internationaal Meester, Ilya Scheider en de Arubaanse IM Yasel Lopez, het schaaktoernooi van Hardenberg gewonnen. De onderlinge duels tussen de drie titelhouders leverden geen beslissende resultaten op waardoor zij, met vijf punten uit zeven wedstrijden, gezamenlijk werden bekroond.

De strijd om de 48e titel telde maar liefst zesennegentig deelnemers, waaronder zeven vrouwen. Elke schaker speelde zeven partijen van een half uur, een relatief kort tijdsbestek waarbij bizarre ontknopingen dan ook eerder regel dan uitzondering bleken. Het positieve effect van het schaakspel, op zowel jong als oud, kwam prima tot uiting in de ontspannen sfeer van Familiepark De Vechtvallei in Diffelen. Tijdens de huldiging van de prijswinnaars bleken nogmaals de opmerkelijke leeftijdsverschillen.

img 20220410 wa0013

Het toernooi bevestigde eens te meer dat het schaakspel, naast het sportieve element, ook een verbindende rol heeft, waarbij cultuur- en leeftijdsverschillen naar de achtergrond verdwijnen. De organisatie is trots op de landelijke belangstelling en bedankt de deelnemers voor een hun fanatieke en sportieve deelname.