Vechtdalinfocentrum/historisch museum Gramsbergen opent op 1 april weer haar deuren

GRAMSBERGEN - Deze week werden er al de scholieren van De Akker ontvangen. Ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de school, bezochten ze een ingericht klaslokaal anno 1922. Juffrouw Grietje en bovenmeester Barend ontvingen de leerlingen. Nadat de bovenmeester de schoolbel had geluid, gingen de leerlingen 2 aan 2 naar binnen.

Ze moesten naast de oude bankjes gaan staan en toen iedereen binnen was, rustig gaan zitten. De juf controleerde of iedereen de handen goed schoon had gewassen. Twee leerlingen kregen een waarschuwing, omdat er 'rouwrandjes' onder de nagels zaten. Netjes met de handen over elkaar, luisterden ze hoe de juffrouw uitlegde hoe ze de lei en griffel moesten gebruiken. Daarna werd klassikaal het aap, noot mies opgedreund en moesten er sommetjes gemaakt worden. Ook werd een verhaal verteld aan de hand van oude schoolplaten. En leerling die niet goed luisterde of niet stil was, moest bij de bovenmeester komen en werd getooid met een paar ezelsoren in de hoek gezet.

Na het instuderen van een oud versje over een onwijs mannetje, die een huisje op het ijs had gebouwd, werden de kinderen getrakteerd op limonade onder het toeziend oog van ridder Rinus uit de slag bij Ane.

Daarna mochten de kinderen spelen op het museumplein met oude spelletjes als bliklopen, steltlopen, blik gooien, touwtje springen, enz. De kinderen vonden het geweldig.

In de museumwinkel zijn nu ook de speurtochten voor het hele gezin verkrijgbaar. Zoals ‘Jochem op speurtocht naar de code van de slag bij Ane’ en de ‘Vechtdal Ontdekkingsreis’, het ontdekkingsspel voor gezinnen met wat grotere kinderen, die goed met QR codes om kunnen gaan.

De openingstijden zijn op dinsdag t/m zaterdag vanaf 13.30 uur.

Zaterdag 2 april is ook het museum in Slagharen weer geopend. Wethouder Nico Lansink Rotgerink zal het komen bezichtigen.

Voor informatie over de overige musea in Kloosterhaar, Sibculo, Dedemsvaart, Hardenberg en andere in de Regio Hardenberg, raadpleeg de bijbehorende websites of kijk op facebook.

Tekst en foto's: Harry Kruiper