Installatie van de nieuwe gemeenteraad in aanwezigheid van veel familie, vrienden en bekende en overige inwoners

DALFSEN - De leden van de gemeenteraad (raadsleden) nemen beslissingen die voor de gemeente belangrijk zijn. Bijvoorbeeld over onderwijs, nieuwbouw of de hoogte van de belastingen. Daarnaast controleren ze B&W over de uitvoering van het beleid, hebben ze contact met de inwoners om te weten wat er speelt, behandelen ze veel praktische zaken zoals over verkeer, milieu, gezondheidszorg, cultuur en sport. De raad beslist over algemene regels waar de inwoners zich aan moeten houden en de raad stelt de begroting vast en controleert het financiële jaarverslag van de gemeente. De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan van de gemeente.

Gisteravond werd de gemeenteraad voor een nieuwe periode van vier jaar geïnstalleerd met de eed of belofte aflegging. Burgemeester Maarten Offinga wees vooraf op de bijzondere verantwoordelijkheid van de gemeenteraad.

Twintig leden legden de eed af door het aaneengesloten opsteken van de wijs- en middelvinger van de rechterhand en spraken daarbij de woorden uit: "Zo waarlijk helpe mij God almachtig". Elf andere leden legden de belofte af door het uitspreken van de woorden: "Dat verklaar en beloof ik". Twee leden van de gemeenteraad konden (nog) niet aanwezig zijn.

Daarna was het tijd voor felicitaties, bloemen en onderlinge nadere kennismakingen onder het genot van een hapje en een drankje. En …. voor het boek ‘IK Raadslid / 2021’, handboek van een soldaat voor de gemeenteraad. Om hen te helpen voor het vervullen van hun rol, om thuis al eens door te nemen.