Bevrijdingsdagen gemeente Ommen 10/11 april

OMMEN – Op 11 april 1945 kwam er een einde aan de tweede wereldoorlog in de gemeente Ommen, nu 77 jaar geleden. Op de dag ervoor, de 10e april begon de bevrijding al in onze gemeente toen Lemele door het Canadese Manitoba-peloton werd bevrijd. 

Helaas hebben we door corona twee jaar niet kunnen vieren dat we al meer dan 75 jaar zonder oorlog in Nederland kunnen leven. Dit jaar worden door de stichting Ommen 75 Jaar Vrijheid geen activiteiten georganiseerd op de bevrijdingsdagen van Ommen. Wat wel een vervolg krijgt is het vlaggen op 10 en 11 april met de bevrijdingsvlag van de gemeente Ommen. Iedereen die vorig jaar deze vlag in top heeft gehesen wordt gevraagd dit nu weer te doen op 10 en 11 april. De vlag langer laten hangen kan ook. Op 5 mei, de Nationale bevrijdingsdag mag de vlag van Ommen uit, maar heeft de Nederlandse driekleur voorrang.

Concert

In 2022 komt er een tweede weekend waarop de bevolking van de gemeente Ommen wordt gevraagd de bevrijdingsvlag van Ommen te laten wapperen. Namelijk het eerste weekend van juli. Namens het bestuur van Ommen 75 jaar Vrijheid vertelt Ronald Bakker: “In het eerste weekend van juli is het slotevenement van onze stichting. Op zaterdag 2 juli is het concert van de Kapel van de Bereden Wapens en is er ook veel authentiek defensie materiaal aanwezig. Dit weekend worden tevens alle veteranen uit het Vechtdal (Dalfsen, Ommen en Hardenberg) uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Een speciale werkgroep is op dit moment enthousiast aan het werk om alles te organiseren en om alle vergunningen rond te krijgen. Over de definitieve invulling zullen we later uiteraard meer bekend maken”

Wie nog geen bevrijdingsvlag van Ommen in zijn of haar bezit heeft, bestaat er de mogelijkheid om deze vlag alsnog aan te schaffen. In de natuurvoedingswinkel bij molen de Lelie (Molenpad 7 Ommen) zijn, zolang de voorraad strekt, bevrijdingsvlaggen te koop.