Beleef de Reest op de fiets

REESTDAL - Stichting Ondernemend Reestdal lanceerde onlangs twee nieuwe fietsroutes in het prachtige gebied van de Reest.
De routes zijn onderdeel van het Leaderproject “REESTDAL, IDYLLISCH BEEKDAL VOOR FIJNPROEVERS”. En dat in samenwerking met de gemeenten Hardenberg en Staphorst.

Aan de oorsprong van het riviertje de Reest bij de Tippe in Dedemsvaart opende wethouder Alwin te Rietstap de fietsroute door het spandoek met de tekst 'Beleef de Reest' aan flarden te rijden.
De route kan via en QR-code gescand worden via de gratis route.nl app.

Het riviertje de Reest ligt op de grens van de provincies Drenthe en Overijssel en stroomt vanaf Dedemsvaart naar Meppel. De Reest is een typische laaglandbeek. Sterk meanderend door een vlak landschap en met een verval van slechts 5 meter over een afstand van 37 kilometer. Van oorsprong is de Reest een hoogveenbeek. Vroeger ontving het riviertje zijn water uit de grote en uitgestrekte hoogvenen rond onder meer Slagharen, Hardenberg en Dedemsvaart. Het hoogveen werkte toen als een soort spons en hield veel water vast.

Een belangrijk kenmerk van een niet aangetast beekdal is meandering: het kronkelen van de beek. Die kronkels zijn in de Reest nog volop aanwezig. Vanuit de lucht en op de fiets zijn ze mooi te zien. Dat de Reest haar meanders nog heeft is te danken aan het feit dat de rivier de grens vormt tussen de provincies Drenthe en Overijssel. Ook typerend voor een beekdal is de aanwezigheid van overgangen tussen lage en hoge landen. Juist daar laat de natuur zich van haar beste kant zien.