Bladwissel voor één van de twee windturbines van Nieuwleusen Synergie

NIEUWLEUSEN - Zoals iedereen in Nieuwleusen al lang heeft gezien staat één van de twee windturbines niet te draaien. Erg vervelend, want niet alleen is het opwekken van groene energie belangrijk ter voorkoming van klimaatverandering, ook kan extra windenergie ertoe bijdragen dat we onze energiekosten binnen de perken houden.

De betreffende windturbine functioneerde niet naar behoren. Na uitgebreid onderzoek werd vastgesteld dat één van de rotorbladen een aanpassing nodig heeft en daarom werd de turbine stilgezet. De andere turbine draait gelukkig al vanaf de overname naar volle tevredenheid. Deze heeft inmiddels in haar eentje in een half jaar tijd voldoende groene stroom opgewekt om circa 2.900 huishoudens een jaar van stroom te voorzien. Bij de groene energieproductie van beide turbines wordt uitgegaan van een productie voor circa 8.000 huishoudens gemiddeld op jaarbasis.

Voor Nieuwleusen Synergie is het natuurlijk erg vervelend dat één windturbine niet draait. Financieel heeft de stilstand gelukkig nauwelijks gevolgen omdat er sprake is van garantiewerk. De inwoners van de gemeente Dalfsen en directe omgeving die geïnvesteerd hebben in de molen ontvangen gewoon hun rente en aflossing en onlangs hebben de omwonenden hun eerste vergoeding ontvangen.

Inmiddels is bekend dat het nieuwe rotorblad hoogst waarschijnlijk in de nacht van maandag 28 op dinsdag 29 maart vanaf de haven in Moerdijk naar Nieuwleusen komt. Bij de molen is inmiddels gestart met de opbouw van dezelfde hijskraan (van 150 meter hoog) die al voor de bouw werd gebruikt. Bij goed weer zal het te vervangen rotorblad op dinsdag 23 maart worden gedemonteerd. Net als destijds bij de bouw van de turbines biedt dit weer een spectaculaire aanblik waar naar verwachting veel inwoners van Nieuwleusen een kijkje komen nemen. Het gedemonteerde blad blijft tot maandag 28 maart op de locatie, waarna het naar het naar de overlaadlocatie wordt vervoerd voor verder transport. Als alles verder naar plan verloopt wordt het nieuwe blad op 29 of 30 maart gemonteerd.

opbouw kraan meentjesweg

Tijdens de hijswerkzaamheden op 23, 29 en 30 maart zal de Meentjesweg gedeeltelijk worden afgesloten. Dat geldt voor het gedeelte vanaf de Stadhoek tot aan de Korenweg. Rondom de kraan geldt een veiligheidsbereik van minimaal 200 meter. De werkzaamheden zijn nog afhankelijk van de weersomstandigheden, bij te veel wind zal er niet gewerkt kunnen worden. De huidige weersverwachting is echter positief.

Het transport van het rotorblad zal anders dan de vorige keer gebeuren. Om aanpassingen van wegen en rotondes te voorkomen zal voor het transport tussen de N 377 en de locatie gebruik worden gemaakt van een zogenaamde “blade lifter”. Deze wordt ook in de bergen of op andere moeilijk toegankelijke locaties gebruikt. Dat is een zelfrijdend platform waarop het rotorblad vast is gemonteerd en waarbij dit in elke richting kan worden gedraaid. Dit maakt het gebruik van een veel kortere route mogelijk die zo weinig mogelijk verkeershinder veroorzaakt.

Het rotorblad dat verwijderd wordt zal op dezelfde manier als het nieuwe blad terug naar de N 377 worden gebracht. Vooraf wordt dit rotorblad aan een uitgebreid onderzoek onderworpen en bepaald of en hoe dit blad hergebruikt kan worden. Vanaf de N377 zal het rotorblad per vrachtwagen worden getransporteerd naar een locatie waar een eventuele reparatie kan worden uitgevoerd.

De verwachting is dat het nieuwe rotorblad er voor gaat zorgen dat de turbine aan de Meentjesweg binnen enkele dagen na de montage weer volop productief is. Daarmee wordt er weer een bijdrage geleverd aan de energietransitie en aan het verminderen van de afhankelijkheid van Russisch gas.