De finish van Olympia's Tour 2022 in Hardenberg

HARDENBERG - Olympia’s Tour is de oudste wielerwedstrijd in Nederland. De eerste editie werd georganiseerd in 1909, dit jaar is de 68eeditie. Olympia’s Tour heeft dus een lange geschiedenis in de Nederlandse wielersport. Van oudsher is deze wedstrijd dé opleidingskoers voor de beste amateurs van Nederland en ver daarbuiten. De opleidingsrol die Olympia’s Tour vervult in de Nederlandse wielersport is daarmee belangrijk.

Het tweede deel van de eerste etappe, na de ploegentijdrit in de ochtend door Collendoorn, werd donderdagmiddag op de Parkweg in Hardenberg gewonnen door Mathew Gibson. Elmar Reinders werd tweede in Hardenberg. Arne Peters, die met zijn Allinq Continental Cycling Team genoemde ploegentijdrit had gewonnen, blijft in het bezit van de gele trui in de oudste etappekoers van het land.

In een korte etappe sloeg het peloton snel uit elkaar. Dat kwam door de winderige omstandigheden in het buitengebied rond Hardenberg. Klassementsleider Arne Peters was echter attent en wist zijn leiderstrui in deze rit te behouden. ”Ik ben het niet echt gewend om een trui te verdedigen, maar vandaag was het zaak om mee te zitten en dat lukte me.”

Ritwinnaar Gibson was content met de zege. De 25-jarige Brit reed enkele jaren op pro continentaal niveau bij Burgos-BH. ”Het was even geleden dat ik een UCI-zege heb behaald, dus uiteraard ben ik blij hier te winnen. Ik wist dat ik vanaf het begin attent moet koersen, maar ik zat – ook door een val – alleen in de voorste groep. Dus moest ik mijn eigen plan trekken. Ik kon met Riwal meeschuiven in de aanloop naar de sprint en het zo afmaken.”

Burgemeester Maarten Offinga van Hardenberg Wielerstad reikte na afloop op de Markt in Hardenberg de Hardenberg trui aan de winnaar, gevolgd door de diverse klassementstruien.