Gerecyclede carpoolplaats bij Hardenberg geopend

HARDENBERG - Vlakbij Hardenberg ligt een gerecyclede carpoolplaats! Duurzaam en innovatief. Op een plastic road!

En wel onderaan de afslag van viaduct ’t Holt aan de N34 aan de afslag naar Collendoorn. Op het terrein is een capaciteit van 10 auto’s en fietsen. De parkeerplek is voorzien van een lichtgewicht topdek met een slijtlaag voor voldoende stroefheid voor veilig verkeersgebruik.

Het was in 2021 een initiatief idee van Hardenberger en provinciaal statenlid Kees Slingerland van Groen Links om de carpoolplek ter plaatse als zodanig in te gaan richten. Het project kreeg gestalte door samenwerking van de provincie Overijssel en de gemeente Hardenberg. Het bedrijf Plastic Road, onderdeel van Wavin en VolkerWessels, uit Vianen zorgt al op een paar plaatsen in de provincie voor plastic roads in de vorm van duurzame fietspaden die dus gemaakt zijn gerecycled afval plastic bekers en plastic doppen. In Hardenberg staat trouwens de plastic wegen productiehal. Nu maakte Plastic Road de eerste duurzame carpoolplaats, samen met KWS.

Hoe het dan zit met de waterafvoer?

De duurzaam gemaakte carpoolplek is innovatief met klimaatbestendige circulaire en modulaire elementen van gerecycled kunststof en bestaat uit een topdek, onderconstructie en opdrijfprofiel. Een lijngootsysteem laat water via een overstort in de elementen wegstromen. Er zitten holle ruimtes in de onderconstructie voor de waterberging. De vervolgens geleidelijke infiltratie van het water in de lokale ondergrond bevordert een gezonde waterhuishouding van die ondergrond en de omgeving. Het topdek, de slijtlaag is gemaakt van een dunne laag van steenkorrels zoals deze ook op onder meer bruggen wordt toegepast. Deze kan in verschillende kleuren en motieven worden geleverd.

Gedeputeerde Bert Boerman en wethouder Alwin te Rietstap openden vandaag aan de Heemsermarsweg deze P-plek voor een betere bereikbaarheid in de regio, die dus tevens zorgt voor vermindering van CO2 uitstoot. Daarbij werden ze geholpen door leerlingen van groep 8 van basisschool de Marsweijde. Die kregen niet alleen technische uitleg, ze hielpen ook mee de directe omgeving natuurlijk te gaan inrichten. Er werden wilgenstaken in de grond gezet en allerlei diervriendelijke plantjes gepoot om het insectenhotel toch zo snel mogelijk van allerlei dankbare gasten te kunnen voorzien.

Tekst en foto's Harry Kruiper