Zaterdag 12 maart: Samen in gesprek over de oorlog in Oekraïne

DALFSEN - Europese dag van gemeenten voor solidariteit met Oekraïne

De gemeente Dalfsen doet komende zaterdag 12 maart 2022 mee met de "Europese dag van gemeenten voor solidariteit met Oekraïne". Op deze dag stellen we vanaf 15.00 uur het gemeentehuis in Dalfsen open om met elkaar in gesprek te gaan, zorgen te delen en te bespreken wat ieders rol kan zijn. Voor inwoners die graag in gesprek willen, maar niet in de gelegenheid zijn te komen, wordt op een later moment ook in Lemelerveld en Nieuwleusen een vergelijkbare bijeenkomst georganiseerd. Deze data worden nog bekend gemaakt.

U bent zaterdag vanaf 15.00 uur welkom. Om 15.30 uur houdt burgemeester Erica van Lente een korte toespraak. Hierna is er ruimte om met elkaar in gesprek te gaan. Om uiterlijk 17.00 uur ronden we de bijeenkomst af. Een afvaardiging vanuit de Dalfser gemeenteraad is ook aanwezig deze middag.

Vanuit de organisatie “Welkom in Dalfsen” zullen mensen aanwezig zijn om te vertellen over hun initiatief voor vluchtelingen uit Oekraïne, zie www.welkomindalfsen.nl.

Burgemeester Erica van Lente: "Komende zaterdag staan we samen stil bij de oorlog in Oekraïne. Vrede, veiligheid en democratie lijken vanzelfsprekend, maar zijn dat niet. Recente oorlogen en conflicten in onder andere Syrië en Afghanistan openden onze ogen daar al voor, en nu is er oorlog op 1500 kilometer van ons vandaan. Dit maakt veel los. Dat merk ik aan mezelf en dat merk ik in contacten met inwoners en ondernemers. Ik nodig iedereen daarom graag uit zaterdag naar het gemeentehuis te komen: om in gesprek te gaan, om onze zorgen te delen, en om te bespreken wat onze rol kan zijn. Bent u zaterdag niet in de gelegenheid, maar wilt u wel in gesprek? Dan wil ik u van harte uitnodigen om bij een vergelijkbare bijeenkomst in Lemelerveld of Nieuwleusen aan te sluiten. Hier hoort u later meer over.”

Europese dag van gemeenten voor solidariteit met Oekraïne

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NBG) scharen zich achter de oproep van de voorzitter van Eurocities #CitieswithUkraine om op zaterdag 12 maart als gemeenten stil te staan en een oproep te doen voor vrede in Oekraïne. Gemeentelijke diplomatie kan grenzen slechten tussen gemeenschappen uit alle culturen en aandacht vragen voor de principes van democratie. Eurocities roept gemeenten op 12 maart samen met haar inwoners, in het bijzonder de Oekraïense en Russische gemeenschap, bij gemeentehuizen stil te staan en op te roepen tot een vreedzame oplossing voor het conflict in Oekraïne.