Slotdebat Politieke Partijen Agnieten College in Raadzaal Dalfsen

DALFSEN - Dalfsen- De examenleerlingen TL4 van het Agnieten College Nieuwleusen gingen op dinsdag 8 maart in de raadzaal van het gemeentehuis met elkaar in debat. In het najaar van 2021 zijn de leerlingen, in het kader van het vak Maatschappijleer, gestart met de Gemeenteraadsverkiezingen. Na een periode van voorbereiden, waarin partijen zijn opgezet en verkiezingsprogramma’s geschreven, werden tijdens het politieke debat de verschillende standpunten over en weer met elkaar uitgewisseld en bediscussieerd. Een uitgelezen moment voor de leerlingen om te tonen dat respectvolle omgangsvormen bijdragen aan een goed debat. Iets wat zij zelf misten tijdens het bekijken van een Politiek Debat in de Tweede Kamer.

Burgemeester Erica van Lente opende de middag waarin zij de leerlingen van harte welkom heette en ook veel succes en plezier wenste bij het debatteren. ”Onze democratie en het betrekken van onze jongeren daarbij is van groot belang”, vertelt burgemeester Erica van Lente. “Ik vind het dan ook fantastisch om te zien hoe serieus deze leerlingen zich hierop hebben voorbereid. Een debat is een mooie manier om te ervaren hoe politiek werkt. Het vraagt om het voorbereiden van je standpunten, zodat je die goed kan inbrengen, maar je moet ook goed kunnen luisteren naar de ander zodat je de ander echt kunt begrijpen. Op die manier kun je in een debat echt op elkaar reageren in plaats van dat je alleen je eigen mening verkondigt. Ze hebben nu zelf ervaren wat er bij het voeren van een debat komt kijken. Het biedt vast een bron aan inspiratie en wie weet kom ik ze later in de politiek weer tegen.”

Goede voorbereiding

In oktober startten de TL 4 examenleerlingen van het Agnieten College Nieuwleusen met de voorbereidingen op de Gemeenteraadsverkiezingen. Zo zijn er acht politieke partijen opgericht, accounts aangemaakt, fractievoorzitters en woordvoerders aangesteld, verkiezingsprogramma’s geschreven, affiches ontworpen, en zijn de partijen in januari begonnen met het oefenen van politiek debatteren. Voor de verkiezingen schreven zich de volgende partijen in, waarvan sommige met een lijstverbinding: VVD, CDA, PvdA, SP, D’66 , Groen Links, Piraten Partij en PVV. Net als bij voorgaande verkiezingen sloten zij de verkiezingscampagne af met een Slotdebat in de Raadzaal van het Gemeentehuis van Dalfsen.

In dat debat toonden de jongeren dat er ook echt wat te kiezen valt. Leefbaarheid van het platteland, betaalbare woningen, een balans tussen landbouw en klimaatregels, Beroepsonderwijs dicht bij huis en Praktijkplekken, zijn vier onderwerpen die in meerdere partijprogramma’s terugkomen.

Debat in de Tweede Kamer

Inspiratie voor het eigen debat deden zij op tijdens het kijken naar het Politiek Debat, rond de regeringsverklaring, in de Tweede Kamer. Echter viel die ervaring de TL4 leerlingen van het Agnieten College erg tegen. Was de manier van hoe Tweede Kamerleden met elkaar omgingen tijdens het debat, nu een goed voorbeeld ? Vandaar dat de leerlingen, in een Open Brief, de Tweede Kamer en het Kabinet, hebben uitgenodigd om het Slotdebat op 8 maart in Dalfsen te komen bijwonen. Op die uitnodigingen hebben meerdere landelijke fractievoorzitters gereageerd. En met Vera Bergkamp, Voorzitter van de Tweede Kamer, hebben een aantal leerlingen, op uitnodiging, in de Tweede Kamer, een uitgebreid gesprek gevoerd over de omgangsvormen in de Tweede Kamer.

De leerlingen hadden onder meer als streven om op dinsdag 8 maart, tijdens het Slotdebat, een voorbeeld te kunnen zijn voor de Tweede Kamer.