Oud-trainer van Epke Zonderland aan de slag in Zwolle

Roemeense turners ‘kapen’ turntrainer en oefenen in Victorium Center for Sports & Health

ZWOLLE - Victorium Center for Sports & Health in Zwolle zet vanaf 13 maart haar deuren open voor de Roemeense nationale turnploeg. Turners en trainers krijgen er onderricht van Gerard Speerstra (50), de man die achttien jaar lang Epke Zonderland trainde. En we weten allemaal waar deze turner op de spelen van 2012 eindigde! Speerstra startte augustus 2021 bij Stichting Turnacademie Regio Zwolle met de ambitie om in Victorium Center for Sports & Health nieuw Nederlands turntalent voor Oranje klaar te stomen. Aan die ambitie wordt niet getornd, benadrukt hij. Dus komen de Roemenen naar Zwolle.

Turntrainer Gerard Speerstra en turner Epke Zonderland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Achttien jaar lang trainde Gerard de man die op de Londense spelen van 2012 zo geweldig imponeerde dat hij de gehele natie tot euforie bracht. Turkije, India, Iran, België, Azerbeidzjan; allemaal klopten ze bij hem aan en hoopten op hetzelfde Olympische succes. ‘Maar in 2016 was het wat mij betreft wel klaar’, vertelt Gerard, die zich vanaf dat moment fulltime op zijn bedrijf Hesters.nl richtte. ‘Ik verkocht turnkleding en -toestellen’, gaat hij verder. Sinds augustus 2021 is hij weer terug bij zijn oude liefde.

Trainen voor de Spelen
In het Zwolse Victorium Center for Sports & Health traint hij dagelijks een zestiental turnjongens. Hun ultieme doel: net als Epke indruk maken op de Olympische Spelen en het liefst met goud thuiskomen. De terugkeer van trainer Speerstra is te danken aan Michael Hollander, die in Zwolle werkte aan de oprichting van een Turnacademie. Michael en Gerard troffen elkaar bij RKDOS Kampen, waar Gerards zoon Wouter twee keer per week trainde. De ambitie van Michael werkte aanstekelijk. Gerard raakte enthousiast over diens stichting in wording, de nauwe band met het Centre for Sports & Education (CSE), ‘zodat de jonge talenten ook aan hun maatschappelijke carrière blijven werken’ én de ‘top accommodatie’ die turners wordt geboden bij Victorium Center for Sports & Health in Zwolle.
Zijn comeback als trainer lijkt compleet, nu hij een aanstelling als bondscoach van het Roemeense nationale turnteam voor mannen op zak heeft. Maar… de ambitie was toch om turners in Zwolle klaar te stomen voor de Spelen en dus niet om Gerard elders een avontuur te brengen? ‘Oh, maar ik vertrek niet, hoor’, laat hij geruststellend weten. ‘Ik blijf in Zwolle de jongens trainen.’ Sterker nog: het nationale Roemeense team én trainers komen 13 maart (eerst) naar Zwolle.

Ambitie
‘Mijn contract met de Roemenen is in ieder geval voor een half jaar’, aldus Gerard. ‘Afhankelijk van de prestaties wordt dat verlengd met één of twee jaar. De intentie is dat ik aan de Roemeense ploeg verbonden blijf tot in 2024. Dan zijn de Olympische Spelen in Parijs. Een beetje te vergelijken met de nationale ploeg van België waar ik uiteindelijk ook bijna vier jaar ben geweest.’ Daar eindigde hij met een turner in de ringenfinale van de Olympische Spelen in Rio van 2016.
Voor hem was de ambitie van Roemenië doorslaggevend. ‘Federatie, trainers en sporters willen graag bij de beste dertien van Europa horen. Dat is geen misselijke opdracht, maar ze hebben een aantal zeer goede turners ertussen zitten.’

De nieuwe olympiër komt dus nog even niet uit Zwolle, maar de trainer zal zich daar, ook tijdens en na het contract met de Roemenen, voor blijven inzetten. ‘Daar hoeft niemand zich zorgen om te maken. Ik ben in Zwolle begonnen en we hebben daar een hoge ambitie neergelegd. Ik ga niet uitstappen. We hebben hier wat af te maken.’