Reestlandhoeve wint D66 Vechtdal duurzaamheidsprijs

BALKBRUG - De Reestlandhoeve, een wijngoed en zorghoeve in Balkbrug, heeft de D66 Vechtdal Antoinette-Stegeman-Drijber duurzaamheidsprijs gewonnen. Dit duurzame bedrijf, waarin volgens de jury het ‘respect voor natuur en mens’ in alle geledingen is terug te vinden, kreeg de prijs uit handen van D66 Tweede-Kamerlid Kiki Hagen. Hagen kwam speciaal voor de gelegenheid, én voor een goed gesprek over luchtvaart, mbo-onderwijs en circulaire economie naar het Oude Station in Dalfsen.

John en Wilma Huisman begonnen twintig jaar geleden met de eerste stokken in de grond. Gedwongen door een hernia bij John werd het roer op het boerenbedrijf omgegooid: van biologisch melkveehoudersbedrijf naar een wijnhoeve, ook biologisch. Tien jaar nadat de wijnstokken de grond in waren gegaan, startte de zorghoeve. Mede doordat de wijn niet genoeg opbracht en een logische keuze door het netwerk en kennis van Wilma, die een hbo-V-achtergrond heeft. Nu in 2022 is de Reestlandhoeve met ongeveer 10.000 bezoekers per jaar een bedrijf waarvan ze kunnen leven. Zoon Bas heeft zich na verschillende opleidingen in Retail en commercie, bij de vennootschap gevoegd en heeft een grote rol in de onder anderen de marketing.

Er is een duidelijke kruisbestuiving van wijngaard en zorg. De wijn en de dagbesteding, voor zowel mensen met psychische problemen, beperkingen of Alzheimer, is compleet anders als je een van de twee zou weghalen. Doordat het kleinschalig is kunnen ze de zorg, voor de wijnstokken en de deelnemers optimaal afstemmen. Wat er uiteindelijk voor zorgt dat er op een duurzame manier een hoge kwaliteit is. Het was zoeken, naar de juiste mix, want biologisch en duurzaam ondernemen is niet altijd makkelijk. ‘Als je bereid bent om hard te werken dan kan het,’ geeft Wilma aan.

In juni 2018 werd de Reestlandhoeve het eerste B Corp gecertificeerde Nederlandse wijn- en zorgbedrijf. Dit keurmerk toont aan dat het bedrijf niet alleen meerwaarde levert op het gebied van duurzaamheid maar ook op sociaal-maatschappelijk gebied. Met dit keurmerk is de Reestlandhoeve deel uit gaan maken van een internationale beweging van duurzame, transparante en sociaal-maatschappelijk betrokken bedrijven die streven naar een betere wereld.

De zogeheten Antoinette Stegeman-Drijber Duurzaamheidsprijs werd voor de achtste keer door D66 Vechtdal (Dalfsen, Ommen, Hardenberg) aan een bedrijf of organisatie in het Vechtdal toegekend. Antoinette (overleden in 2013) was vele jaren een prominent D66-er in Ommen en zeer actief in de gemeenteraad en op het gebied van duurzaamheid. Mede op haar initiatief werd eerder al een periodieke ‘Milieuprijs’ uitgereikt door D66 Ommen.