D66: iedereen moet kunnen wonen waar en hoe hij dat wil

HARDENBERG - De woningmarkt staat momenteel stevig onder druk en jongeren, nieuwkomers en senioren zien hun kansen slinken. De prijzen rijzen de pan uit en van een eerlijke verdeling is geen sprake. D66 wil dit probleem landelijk en lokaal aanpakken. We kijken daarbij vooral naar slimme oplossingen, nieuwe inzichten en vooral de eigen wensen van onze inwoners.

Jongeren een kans

Wij willen vooral jongeren in onze gemeente een kans bieden om zich hier te vestigen, op een plek die ze zelf kiezen en in een huis dat past bij hun woonwensen. Vaak betekent dat in eigen dorp en buurt, een duurzaam huis dat een leven lang meegaat en dat betaalbaar is en blijft. We bieden jongeren de kans om hun droom te realiseren door zelf meer regie te houden op wat we bouwen in plaats van een traditionele, op winst gerichte manier. We spreken samen met de inwoners af onder welke voorwaarden we bouwen, en welke prijzen acceptabel zijn.

Lokale ondernemers

In Hardenberg kennen we een groot aantal lokale ondernemers met wie we de bouwplannen willen realiseren. We vragen aan hen mee te denken over duurzaam, innovatief en circulair te bouwen. We vragen aan deskundigen om ons te adviseren over de vraag naar woningen nu en in de toekomst. Want wat we niet willen is nu een grijze massa aan woningen bouwen die we over veertig jaar niet meer willen.

Doorstroom en instroom

Jongeren willen graag een frisse start, in een eigen huis. Soms betekent dat een start op de eigen geboortegrond. Het vraagt dan wel aan de huidige bewoner om plaats te maken; dat moeten we kunnen ondersteunen. Tijdelijke woningen op het erf kunnen een oplossing zijn, of nieuwe appartementen in bestaande gebouwen (zoals winkels of kantoren die we niet meer gebruiken). Jongeren willen soms ook op een heel eigen wijze bouwen. We schrappen regels die innovatie tegenhouden, geven de ruimte voor creatieve ideeën, zodat iedereen kan wonen waar en hoe hij dat wil.