Harry Kruiper

HARDENBERG - Oog voor voedsel, hart voor mensen. Dat geldt niet alleen voor de Voedselbank Hardenberg-Ommen maar ook voor Lions Club Hardenberg. Niets voor niets hebben ze de slogan We Serve!

Bedrijven, instellingen, overheden en particulieren helpen met geld, voedsel en diensten. Een van de gulle gevers, de Lionsclub dus, organiseert activiteiten om met de opbrengst goede doelen te ondersteunen. In dit geval met een opbrengst van de traditionele wijnactie 2021, die aanvankelijk naar het vierdaagse Sinterklaashuis in De Voorveghter zou zijn gegaan. Ook daar verhinderde de Covid-problematiek de activiteit. Aldus werd besloten om een bedrag aan de Voedselbank te laten toekomen.   

Vanochtend was een deel van de vrijwilligers (in totaal zijn er zo’n 60-65) aan de Nijverheidsstraat in Hardenberg bezig met de woensdagochtendklus, namelijk het samenstellen van de circa 120 voedselparketten voor Ommen en Dedemsvaart. En opeens stonden president Jan Ophof en penningmeester Hans Onnink in het magazijn om aan het bestuur van de Voedselbank, in de persoon van Roos ter Beek, een onvoorziene welkome cheque van € 4.200 te overhandigen. Alom blije gezichten dus. 

De vrijwilligers halen, verwerken en geven elke week weer voedsel uit. Zo ook elke vrijdag als de circa 160 gezinnen uit Hardenberg en omgeving aan de beurt zijn. “Gratis voedsel om uit te delen aan mensen die dat tijdelijk hard nodig hebben.” Dat zegt bestuurslid Gijsbert den Hertog. Gijsbert screent de mensen die er voor in aanmerking komen en doet de logistiek. Hij zegt: “Het gaat naar mensen die het financieel echt even niet redden. Vaak door onvoorziene omstandigheden. Maar er zijn ook nog mensen die de drempel te hoog vinden om zich aan te melden. Of die het een eer te na vinden om niet in de rij van afhalers te gaan staan. Het is geen schande, als men een beroep op ons doet hoor, is mijn boodschap. Het is ons hoofddoel en wij vinden het altijd een mooi moment om mee te maken dat gezinnen weer over noodzakelijk voedsel kunnen beschikken. Het is onze missie. ”  

Een ander belangrijk hoofddoel van de Voedselbank is om verspilling van voedsel te voorkomen. Voedsel dat is bereid voor menselijke consumptie en dat er vanwege houdbaarheidsdata niet voor wordt gebruikt. In feite helpt de cheque van de Lions Club Hardenberg daar ook aan mee. Immers: oog voor voedsel, hart voor mensen. Dit jaar doen ze ook weer de Douwe Egberts-waardepuntenactie in de supermarkten. Het bedrijf verzilvert de punten voor pakken koffie in het voedselpakket voor de Voedselbank.

Tekst en foto: Harry Kruiper