Dorpscoöperatie Hoonhorst haalt 750.000 EURO op voor aankoop van horecapand Kappers

Tekst: initiatiefnemers

250.000 EURO eind december? Zouden we dat wel halen? Ja, ook wij hadden als initiatiefnemers twijfels of we de eerste horde op weg naar de aankoop van horecapand Kappers zouden halen. Maar dat we nu begin januari op een bedrag van zo’n 750.000 EURO zouden staan. Dat hadden we niet kunnen dromen!

In oktober startte de Denktank ‘Kappers, ons café’ (een initiatief van Plaatselijk Belang Hoonhorst e.o. en Stichting Duurzaam Hoonhorst) met de inzet voor het behoud van Kappers als horecagelegenheid in Hoonhorst. Er werd besloten Kappers als dorp te kopen. Daar was geld voor nodig.

“Een grote vraag was of inwoners en ondernemers bereid zouden zijn om geld te steken in dit avontuur. Het antwoord op die vraag hebben we: JA!”, aldus de trotse, kersverse voorzitter van de Dorpscoöperatie Hoonhorst, Andries van Daalen.

Van de 900.000 EURO die nodig is voor aankoop, bijkomende kosten en onderhoud voor de eerste 5 jaar, is nu zo’n 750.000 EURO binnen gekomen. In aandelen (lidmaatschap van de Dorpscoöperatie = 5000 EURO) en certificaten (lening aan de Dorpscoöperatie = 500 EURO), maar ook als giften. Hoonhorst staat dubbel en dwars achter het initiatief om op deze manier de horeca en daarmee het hart van Hoonhorst te behouden.

Met de opgehaalde 750.000 EURO gaan we nu met opgeheven hoofd naar provincie Overijssel en gemeente Dalfsen, om hen te vragen ook een duit in het zakje te doen om het hart van Hoonhorst kloppend te houden.

Ander nieuws over ons initiatief:

Oprichting Dorpscoöperatie Hoonhorst

Op 21 december j.l. is de Dorpscoöperatie Hoonhorst UA opgericht. De Dorpscoöperatie Hoonhorst heeft als doel om de leefbaarheid te versterken door het horecacomplex Kappers aan te kopen en te verhuren aan een horecaondernemer. De werknaam van de coöperatie is heel toepasselijk: hart van Hoonhorst, omdat we door het behoud van de horeca ook het hart van het dorp behouden!

Begin januari is de website van de Dorpscoöperatie in de lucht gegaan: www.hartvanhoonhorst.nl.

Half januari overdracht

Eind december bleken er nog enkele technische hobbels te zijn, waardoor we net niet op de jaargrens het pand Kappers hebben kunnen overnemen van de familie Huitink. We verwachten nu dat dit in de tweede of derde week van januari wel het geval zal zijn.

Werving nieuwe exploitant

We zijn nog op zoek naar die enthousiaste ondernemer die de horeca in Hoonhorst als hart van dit actieve dorp opnieuw op de kaart zet. Iemand die het commercieel gebruik goed weet te combineren met maatschappelijke impact. Alle geïnteresseerden kunnen zich voor 15 januari 2022 melden bij de Dorpscoöperatie. We hopen dat de nieuwe ondernemer op 1 april 2022 de deuren van Kappers kan openen.

Tot die tijd gaat een cateraar Kappers tijdelijk uitbaten. We hopen dat het snel beter gaat met de coronasituatie, zodat Kappers daadwerkelijk weer open kan!