Stichting Ommer Molens lijdt onnodig verlies in rechtszaak

OMMEN - De stichting Ommer Molens moet de bouw van een ongewenste woning in de buurt van de Besthmenermolen accepteren. En dat is de eigen schuld van de stichting. De Raad van State kan er niets meer tegen doen, blijkt uit een uitspraak van de Raad die vandaag bekend is gemaakt.

De stichting won een eerdere zaak tegen het bestemmingsplan voor de nieuwe woning aan de Hammerweg. Maar de stichting verzuimde vervolgens de intussen verleende omgevingsvergunning voor de bouw van de woning aan te vechten.

Onaantastbaar

Die vergunning is intussen onaantastbaar geworden. “Er kan dus op basis van de onherroepelijke omgevingsvergunning voor het bouwen gebouwd worden op het perceel”, oordeelt de Raad. Het bestemmingsplan werd wel vernietigd, maar dat staat los van de omgevingsvergunning.

Het bestemmingsplan deugt niet, omdat de gemeente Ommen onjuiste uitgangspunten heeft gebruikt bij twee onderzoeken naar het verlies aan windvang van de molen. Er is bij die onderzoeken niet uitgegaan van de maximale bouwhoogte die het plan mogelijk maakt. Daardoor is ook niet precies duidelijk welk effect dit heeft voor de molen. De gemeente zal een nieuw bestemmingsplan moeten maken.

Door oog van de naald

Het gebrek aan juridische kennis breekt de stichting in deze zaak zwaar op. Als de stichting ook de omgevingsvergunning had aangevochten, dan was die vandaag mét het bestemmingsplan onderuitgegaan. Want volgens de Raad deugt het bestemmingsplan niet. De bouwer van de woning is door het oog van de naald gekropen. Hij meldde onlangs bij de Raad dat de woning al bijna klaar is.