Wouter Tabbers, Tom Vasse en Hanneke de Weerd.
Wouter Tabbers, Tom Vasse en Hanneke de Weerd.

NIEUWLEUSEN - Vorige week presenteerden Hanneke de Weerd, Tom Vasse en Wouter Tabbers voor een afvaardiging van het bestuur en de voetbal technische commissie van S.V. Nieuwleusen de plannen in het kader van veelzijdig bewegen.

Zowel Hanneke, Tom als Wouter zijn actief als trainer en/of coördinator in de jeugdopleiding van de voetbalvereniging. Onlangs hebben ze met succes de opleiding tot ASM trainer afgerond. ASM staat voor Athletic Skills Model en gaat met name over de breed motorische ontwikkeling bij kinderen. ‘We blijven natuurlijk een voetbalclub’, aldus Hanneke de Weerd, maar voegt ze toe: ‘Het is belangrijk dat spelers en speelsters al op jonge leeftijd uitgedaagd worden om veelzijdig te bewegen’. Doordat er nu drie gediplomeerde ASM trainers rondlopen bij S.V. Nieuwleusen kan er nagedacht worden over hoe dit verder vorm te geven. ‘Ik probeer al regelmatig wat toe te passen in mijn trainingen’ geeft Wouter Tabbers aan. Hij is een van de trainers van JO15-1 en JO15-2. ‘Hoewel het soms even wennen is voor de jongens, levert het veel plezier op tijdens de trainingen’. Uiteindelijk moet de aandacht voor veelzijdig bewegen naast plezier ook zorgen voor minder blessures, meer creativiteit en uiteindelijk betere voetballers en voetbalsters. Het ASM traject is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de gemeente Dalfsen. Marco Hollak, die bij de gemeente Dalfsen werkzaam is als buurtsportcoach, was verheugd te zien hoe voortvarend het wordt opgepakt bij S.V. Nieuwleusen.

Aandacht voor andere vormen van bewegen is niet helemaal nieuw binnen de club. Zo bestaat de training van de jongste jeugd (jong oranje) uit een warming-up op met muziek en daarnaast verschillende spelvormen. Maar ook bij de 1e selectie zijn ze niet alleen maar met voetballen bezig. In samenwerking met Helios Sport & Performance, wordt een trainingsprogramma aangeboden dat de fitheid bij spelers moet vergroten en blessures moet voorkomen. Gezien de huidige prestaties van de hoofdmacht lijkt het een goed effect te hebben.

Hanneke, Tom en Wouter zullen nu verder plannen maken om de ASM principes terug te kunnen laten komen in de trainingen van de jeugd van S.V. Nieuwleusen. Met de presentatie van afgelopen week is een eerst stap gezet.