Dalfsen in de spotlight in YouTube-serie Van Kampen naar Moskou

DALFSEN - “Dalfsen lijkt op het eerste oog een doodgewoon dorp, maar schijn bedriegt.” Met deze zin opent Heleen Westerman de vijfde aflevering van haar YouTube-serie Van Kampen naar Moskou. Dit keer staat de aflevering in het teken van Dalfsen. 

In 24 minuten laat ze zien dat Dalfsen alles behalve een saai dorp is. Het is een dorp met een hele lange geschiedenis. De eerste bewoners vestigden zich hier al ruim 5.000 jaar geleden in wat nu Oost-Dalfsen is. Na een bezoek aan de grote kerk, besteedt ze aandacht aan de voormalige cichoreifabriek die tot in India haar producten leverde en aan Eshuis wiens etiketten de hele wereld overgaan. Ze sluit de aflevering af met B&B Atelier van Fenneke Goutbeek. Waar gasten niet alleen kunnen logeren, maar ook in haar atelier mogen werken. Dalfsen is namelijk ook een dorp van en voor kunstenaars volgens Heleen Westerman. 

“Ik wil laten zien dat Overijssel niet alleen uit boerderijen en gemoedelijke dorpjes bestaat, maar dat er een lange geschiedenis is van handel en diverse bewoners. Ik weet dat als geboren Dalfsenaar, maar ik verbaas mezelf er toch steeds weer over hoeveel verhalen er te vinden zijn.”

Heleen kijkt daarom nu al uit naar de volgende aflevering waarin ze van Dalfsen naar Ommen gaat wandelen. “Ik heb al vele interessante verhalen gevonden. Nu is het kijken of mensen en instanties willen meewerken aan onze volgende aflevering.” Hun wandeling van Kampen naar Moskou is niet alleen langzamer dan langzaam omdat ze steeds maar korte afstanden afleggen, maar ook omdat Heleen Westerman en haar partner Milton Kam deze serie in hun vrije tijd maken. “Vanwege het succes van de vorige afleveringen, zijn wel aan het rondkijken voor mogelijke financiering in de vorm van sponsoring, subsidie of gewoon giften. De meer geld we ontvangen, de sneller we een nieuwe aflevering kunnen produceren. Daarom hebben we op onze website een donatiepagina aangemaakt voor mensen die willen bijdragen aan de serie.”

De aflevering over Dalfsen is nu te zien op YouTube (https://youtu.be/xHoz9QRV5Vw) en zal ook vijf keer worden uitgezonden op de kabel via Vechtdal TV. De eerste keer is op zaterdag 18 december om 21.00 uur en de tweede keer op zondag 19 december om 16.00uur. Op zaterdag 25 zal om 21.00 uur en op zondag 26 december om 17.00 en 21.00 uur wordt de aflevering herhaald. Daarmee heeft eenieder de kans de belevenissen van Heleen en Milton in Dalfsen te volgen.