foto gemeentehuis Dalfsen (foto: RTV-Oost)

DALFSEN - Locaties van de bibliotheek in Dalfsen worden met sluiting bedreigd, nu de gemeenteraad akkoord is gegaan met een plan waarin wordt bezuinigd op de bibliotheek. Dat vreest het bibliotheekbestuur: “De rek is er inmiddels wel uit”, zeggen zij. De raad hoopt dit doemscenario ondanks de bezuiniging te kunnen voorkomen.

Een poging van de voltallige oppositie om de bezuiniging tegen te houden, haalde het niet. Daardoor daalt de subsidie van 747.000 euro met bijna veertigduizend euro per jaar.

Heikel punt

De gemeenteraad stemde over een nieuw preventieakkoord voor de gemeente. Een heikel punt daarin is de aangekondigde bezuiniging op het gebied van welzijnszorg. De bibliotheek waarschuwde daar dus voor en hield de raadsleden voor dat het locaties moeten gaan sluiten.

“De budgetten van de bibliotheek staan al een aantal jaren onder druk”, schreef het bestuur aan de raadsleden. “Op meerdere manieren hebben we de afgelopen jaren gekeken naar bezuinigingsmogelijkheden. De rek is daar inmiddels wel uit.” Eerder waarschuwde de bibliotheek in Dalfsen al dat het door bezuinigingen mogelijk is dat het sommige kerntaken niet meer uit kan voeren.

Nog in gesprek

Wethouder Jan Uitslag benadrukt dat hij nog in gesprek is met het bestuur van de bibliotheek. Gemeentebelangen en ChristenUnie, twee partijen met een meerderheid in de raad, hebben er vertrouwen in dat Uitslag nog voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart met een oplossing voor de bibliotheek komt.

Bericht in samenwerking met RTV-Oost (Max van Olst)