Windmolens officieel overgedragen aan Nieuwleusen Synergie

NIEUWLEUSEN - Vorige week vond de formele overdracht plaats van de twee windmolens van Nieuwleusen Synergie. Dat gebeurde tijdens een korte bijeenkomst bij de turbine aan de Meentjesweg, waar de verschillende partijen de overdracht bekrachtigden met hun handtekeningen. Hiermee is de bewonerscoöperatie Nieuwleusen Synergie officieel eigenaar geworden van de twee molens.

Voorzitter Rob Vogelzang plaatste namens Nieuwleusen Synergie zijn handtekening onder de diverse contracten. Peter Hol tekende namens Westenwind, het bedrijf waarmee vanaf het begin is samengewerkt aan de totstandkoming. Projectmanager Daniël Wolken tekende namens Enercon. De Nederlandse tak van dit Duitse bedrijf produceerde en leverde de windmolens. Met name dat laatste had eerder dit jaar nogal wat voeten in aarde, want het nachtelijke transport van de onderdelen, inclusief de ruim 80 meter lange vleugels, moest met speciale vrachtwagens plaatsvinden langs een route die hiervoor was ‘geprepareerd’. Windmatch, een onafhankelijke organisatie die initiatiefnemers bijstaat bij het realiseren van windenergieprojecten met duurzame rendementen, zorgde voor de kennis en begeleiding. Bene Perdok trad op als extern projectmanager.

Lokaal Energiebedrijf

Het windmolenproject Veur de wind is de afgelopen zes jaar ontwikkeld door de werkgroep Lokaal Energiebedrijf, een onderdeel van Nieuwleusen Synergie dat speciaal voor dit doel opgetuigd is. De windmolens zijn er in hun huidige vorm gekomen in overleg met de omwonenden en de gemeente Dalfsen. Het is een bijzonder project, omdat de onvermijdelijkheid van de plaatsing van nog eens twee windmolens door Nieuwleusen Synergie werd aangegrepen om de financiële opbrengsten ten goede te laten komen aan de omwonenden en de inwoners van het dorp Nieuwleusen.

Het gaat dan om de opbrengsten van de levering van stroom aan het netwerk. Deze opbrengsten worden met name besteed aan sociale en maatschappelijke initiatieven in de gemeente, die rechtstreeks bijdragen aan de leefbaarheid van Nieuwleusen. Ook nu al schenkt Nieuwleusen Synergie regelmatig bijdragen aan sociale en maatschappelijke initiatieven. De verwachting is dat deze schenkingen in aantal zullen toenemen en hoger zullen uitvallen naarmate de energie van de windmolens in de verdere toekomst meer gaat opleveren. Wel zijn de opbrengsten mede afhankelijk van hoe hard het waait en ook van de prijsontwikkeling van energie. 

Groene stroom

De beide molens, waarvan onlangs de stroomproductie is gestart, zullen samen ongeveer 26.000.000 kWh per jaar gaan produceren. Dit is genoeg voor ongeveer 8000 huishoudens. De realisatie vergde in totaal ruim 12 miljoen euro. Dit bedrag werd deels bijeengebracht uit eigen vermogen van de coöperatie, een investering door Waterschap Drents Overijsselse Delta en een bankfinanciering. De begroting kwam rond door 450.000 euro op te halen bij inwoners, die straks kunnen meeprofiteren van de windturbines.

De groene stroom die de windmolens produceren, wordt geleverd aan Greenchoice. Meer informatie staat op de website www.veurdewind.nl. Op deze website staat ook een linkje naar de video ‘Veur de wind’. In deze video is prachtig in beeld gebracht hoe de molens zijn gebouwd. Meer informatie over de coöperatie is te vinden op www.nieuwleusensynergie.nl