Boegbeelden voor de Ommer Vechtzomp gezocht

OMMEN - De bouw van de Ommer Vechtzomp gaat voorspoedig. Tijd voor de volgende stap: De Ommer Vechtzomp zoekt schippers en verhalenvertellers. Bij iedere tocht vanaf voorjaar 2023 gaan er, naast max.24 passagiers, twee of drie bemanningsleden mee voor het veilig varen van het schip.

SCHIPPERS M/V

De schipper is eindverantwoordelijke en neemt de beslissingen. Hij/zij is verantwoordelijk voor het welzijn van bemanning en passagiers en een behouden vaart. Schipper word je niet zomaar: je moet beschikken over het Klein Vaarbewijs1, omdat we met meer dan 12 mensen aan boord varen. Begin 2022 start de opleiding van Vaarschool Vaarwijs uit Kampen en Excello Opleiding & Training uit Ommen. Daarnaast een stuk zelfstudie voor een theoretisch examen bij het CBR. De cursus is gratis en de examenkosten worden vergoed na behalen van het Vaarbewijs.

Niet onbelangrijk: een gezondheidsverklaring moet worden overlegd, dus je moet fit zijn.

Je draagt ook zorg voor het vaarklaar maken van de boot en na het varen weer netjes en schoon achterlaten voor de bemanning van de volgende trip. Naast de theoretische opleiding krijg je ook nog een praktijkopleiding varen met de zomp.

VERTELLERS M/V

Als je een goed verteller bent en mensen weet te boeien kun je als gids aanmonsteren. Bij iedere vaartocht wordt verteld over de geschiedenis van de zomp, de Vecht en de omgeving als de landgoederen en de natuur. Ook is het belangrijk dat de schippers worden bijgestaan bij het op- en aftuigen van de zomp en helpen bij het vertrek en aanmeren. Ook hiervoor is een beetje fit van 'lijf en leden' handig.

Als dit je aanspreekt en je bent minimaal één dag per twee weken of een halve dag per week beschikbaar (april t/m oktober), meld je dan aan per mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of een briefje naar St. Vechtzomp Ommen, Van Reeuwijkstraat 42, 7731EH Ommen (graag met vermelding schipper of gids).

Er is op korte termijn een informatiebijeenkomst. Als je graag van te voren wilt weten of het iets voor jou is, zet dat dan in de brief/mail met je telefoonnummer, dan wordt je teruggebeld.

Een aanmelding betekent niet, dat je automatisch in aanmerking komt voor deze onbetaalde vrijwilligersbaan. Als je na de informatieavond nog interesse hebt, volgt een gesprek met een van de bestuursleden waarna wordt besloten of je kunt aanmonsteren op de Ommer Vechtzomp.