Collecte in Ommen voor het Diabetes Fonds als vanouds

OMMEN - De collecteweek van het Diabetes Fonds vindt dit jaar plaats van 1 t/m 6 november. De coronasituatie vormt geen belemmering meer om als vanouds te collecteren. In de gemeente Ommen gaan zo’n 200 collectanten op pad om op een veilige manier geld op te halen voor diabetesonderzoek. Behalve contant, is het ook mogelijk een donatie te doen via het scannen van een QR-code op de bus.

“Vorig jaar moesten we het moeilijke besluit nemen om de collecte af te blazen vanwege corona, maar gelukkig kunnen we nu weer op de oude, vertrouwde voet collecteren voor het Diabetes Fonds. We hopen, dat de mensen dit jaar misschien wel extra willen doneren, want geld blijft keihard nodig om de droom van een leven zonder diabetes te kunnen verwezenlijken,” zegt coördinator Bertine Grootemarsink.

Over diabetes Het aantal mensen met diabetes blijft de komende 20 jaar naar verwachting fors stijgen. In 2019 had ruim 1,1 miljoen mensen diabetes: 110.000 met diabetes type 1, een vorm waarbij het afweersysteem de cellen die insuline maken vernielt. Het aantal mensen met diabetes type 2 was 1.030.000. Bij dit type reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Door demografische ontwikkelingen zoals groei en vergrijzing zijn dit er in 2040 naar verwachting respectievelijk 130.000 (type 1) en 1,3 miljoen (type 2). Dit blijkt uit een studie van Nivel en RIVM in opdracht van het Diabetes Fonds. Diabetes kan leiden tot blindheid en uitval van nieren, schade aan hart en bloedvaten en het zenuwstelsel.

Over het Diabetes Fonds Het Diabetes Fonds vindt dat iedereen een gezond leven verdient, zonder diabetes en de complicaties ervan. Vrij van diabetes. Daarom steekt het Diabetes Fonds veel geld in wetenschappelijk onderzoek en voorlichting over een gezonde leefstijl. “Daar kunnen wij in Ommen ook een steentje aan bijdragen, door gul te geven,” aldus Bertine. Ga voor meer informatie over diabetes naar de website www.diabetesfonds.nl.