Een bijzonder inspirerend Krishnamurti weekend 9 en 10 oktober

Tekst: Ayu, Anita, Nathalie, Margreet en Brigitta

OMMEN - In het weekend van zaterdag 9 en zondag 10 oktober hebben een aantal belangstellenden op een bijzondere manier kennis mogen maken met het leven en het gedachtengoed van Krishnamurti.

5 Ommense vrouwen hebben samen 2 wandelingen, een yogaworkshop en een bezoek aan en een maaltijd in het Ayurvedisch centrum in Witharen georganiseerd. De wandelingen werden begeleid door Felix Wilbrink, onder andere bekend vanwege zijn jarenlange culinaire bijdrage in een landelijke krant. Behalve voeding voor het lichaam blijkt Felix de voeding voor de ziel goed te kunnen vertalen op een unieke en inspirerende wijze. Felix’ vertaling van Krishnamurti’s erfgoed komt voort uit zijn rijke levenservaring en familielijn. De wandelaars hingen dan ook aan zijn lippen.

Zaterdagmiddag maakten we kennis met Cecilia Huisman van Yogastudio Oeverlicht, gelegen aan de Steile Oever. Zij stelde haar studio vrij ter beschikking aan wie mee wilde doen. Alles gelegen op historische grond in een prachtige verbinding met de natuur. De Yoga Nidra sloot perfect aan als ontspanning na de lange wandeling. Deze Yoga vorm brengt je in een diepe, helende ontspanning en laat alle gedachten die ons brein de hele dag door verstoren (zoals Jiddu Krishnamurti zegt; ‘the chatters’) tot rust komen. Tijdens deze diepe ontspanning konden we alle bijzondere ervaringen rustig laten inwerken.  

Een ander indrukwekkende ervaring was het bezoek aan het Ayurvedische Centrum in Witharen. Het is jammer dat dit centrum, de grootste en authentiekste in Europa, zo weinig aandacht krijgt. Juist in deze tijd zou het voorkomen van ziekten op de eerste plaats mogen staan. De uitleg was helder, mede door de filmbeelden van de erbij behorende achterliggende tuin met haar enorme kruidenrijkdom en bijzondere en doordachte aanleg. Na deze presentatie werden we meegenomen in een bijzondere documentaire over het leven van Krishnamurti en hoe hij de levens van bekende Nederlanders beïnvloed heeft. De heerlijke maaltijd die daarna werd aangeboden was een feest.

Wij hebben ervaren dat het erfgoed en de gedachten van Krishnamurti nog steeds hartstikke levend zijn. Ook nu zoeken we naar zingeving, naar ons eigen pad. Ook nu zijn we geneigd achter iemand aan te lopen die zegt het te weten. “Een vrij land is een land zonder paden”. Krishnamurti bedoelde daarmee dat naast een gezamenlijke verantwoordelijkheid ook ieder zijn of haar eigen verantwoordelijkheid heeft. Dat we waarheid en vrijheid in onszelf kunnen vinden, door zelfonderzoek. Dat we allemaal ons eigen unieke pad hebben en mogen lopen. 

Dat eigen pad hebben wij het afgelopen weekend een stukje mogen ervaren en bewandeld. Het was een zeer verrijkende ervaring die beslist naar meer smaakt. Een eeuw geleden reisden jaarlijks 3000 mensen uit 50 landen naar Ommen. Nu reizen jaarlijks 1,2 miljoen toeristen naar Ommen. Wij vinden het de hoogste tijd om Krishnamurti opnieuw op de kaart te zetten. Juist in deze tijd kan zijn wijsheid ons opnieuw inspireren. De vrije giften van de deelnemers komen ten goede aan het her-inrichten van de expositie in het Bezoekerscentrum aan de Hammerweg. 

Geschreven namens de 5 vrouwen in Ommen die dit mogelijk gemaakt hebben: 

Ayu, Anita, Nathalie, Margreet en Brigitta.