Struikenactie Eetbaar Groen door Groene Loper Vechtdal

VECHTDAL - De Groene Loper is een netwerk van groene initiatieven, met als doel gezamenlijk de biodiversiteit vergroten in de buurt. Alleen al in Overijssel zijn tien afdelingen. De Groene Loper Vechtdal, waaronder de gemeenten Hardenberg, Dalfsen en Ommen vallen, en andere Groene Lopers uit de provincie doen ook dit jaar mee aan de jaarlijkse campagne om de biodiversiteit te vergroten. Dit jaar is gekozen voor een struikenactie, eetbaar groen, met als titel ‘Mmmm, natuur om op te (vr)eten, Hapje voor jou, hapje voor mij’.

Clubs, verenigingen en andere organisaties kunnen een pakket van zes tot elf struiken tegen de zeer geringe vergoeding van 2 euro aanschaffen om a) de buurt groener te maken en b) mens en dier te laten profiteren van al het lekkers, dat bepaalde struiken te bieden hebben.

In overleg met ecoloog Erwin Goutbeek en leverancier Vincent Overgoor én om het makkelijk te maken zijn er vier verschillende pakketten samengesteld van biologisch geteelde struiken voor de vier geselecteerde doelsoorten: de Vleermuis, de Sleedoornpage, de Klein IJsvogelvlinder en de Grauwe Vliegenvanger. Deze soorten hebben het moeilijk in Nederland en door het planten van bepaalde soorten struiken zijn de genoemde dieren een handje te helpen. Het gaat om onder andere Meidoorn, Sleedoorn, Framboos, Wilde Kers, Kamperfoelie en Lijsterbes.

Evenals bij voorgaande acties geldt dat de struiken geplant worden op plekken met openbare toegang, dus bij buurthuizen- en tuinen, scholen, speeltuinen, kerken of sportterreinen. Misschien is er nog een stukje gemeentegrond dat wel toe is aan vergroting van de biodiversiteit. In overleg met gemeenten is het vaak wel mogelijk daar een plan voor te maken.

De struiken zijn tot uiterlijk 1 oktober te bestellen via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Ook voor meer informatie is zij bereikbaar. De bestelde struiken kunnen op zaterdag 6 november, de nationale natuurwerkdag, afgehaald worden op een nader te bepalen locatie.

De actie is mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel, Stimuland, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Groene Vriendenactie van Innocent.