GGD IJsselland start nieuwe fase in vaccinatieproces

Nu de massale vaccinatiecampagne is afgerond, waarbij GGD IJsselland ruim 650.000 vaccinaties zette, start deze week een nieuwe fase in het vaccinatieproces. “We willen drempels wegnemen bij de mensen die nog niet de kans hebben gezien om zich te laten vaccineren”, vertelt Sebastiaan van Buuren, projectleider vaccineren GGD IJsselland.

In de zomermaanden, toen het massale vaccinatieproces zijn piek bereikte, is GGD IJsselland zich gaan voorbereiden op het vervolg. “We zijn gaan onderzoeken welke redenen mensen hebben om zich niet te laten vaccineren. Daaruit bleek dat we voor verschillende struikelblokken wel een oplossing kunnen bieden”, aldus Van Buuren.“

“Zo kan men zich nu overal zonder afspraak laten vaccineren, krijgen mensen met prikangst extra begeleiding en starten we deze week met de vaccinatiebus. Laagdrempelig, persoonlijk en dichtbij is ons streven. Acties die passen bij onze regio, onze wijken en onze inwoners. En dat gaan we de komende maanden steeds verder uitwerken.”

Vaccinatiebus

De vaccinatiebus wordt deze week onder andere in de gemeente Ommen ingezet. De bus staat op de volgende momenten in Witharen: vrijdag 17 september van 09:00 – 11:30 uur en zaterdag 18 september van 13:00 – 15:30 uur bij Buurthuis Irene en in Stegeren op vrijdag 17 september van 13:00 – 15:30 uur en zaterdag 18 september van 09:00 – 11:30 uur bij restaurant De Bootsman in Stegeren.

Een afspraak maken voor een prik is niet nodig. Ook voor informatie over de corona-vaccins kun je terecht bij de bus. De realisatie van de bus is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Arriva Touring.

In de vaccinatiebus kan iedereen vanaf 12 jaar terecht voor een eerste of tweede prik. Wie voor de tweede prik komt, moet er rekening mee houden dat er tussen de 1e en 2e prik minimaal 3 weken tijd zit. Er kan gekozen worden tussen het mRNA-vaccin en het Janssen-vaccin. Wanneer de 1e prik in de bus gehaald wordt, kan de 2e vaccinatie een volgende keer in de bus, of op één van de vaste locaties van GGD IJsselland, gehaald worden.

Voor kinderen van 12 tot en met 15 jaar geldt dat er een volwassene bij moet zijn. Jongeren van 16 en 17 jaar mogen alleen komen. Voor het laten vaccineren is een geldig legitimatiebewijs verplicht, Dit geldt ook voor kinderen. En vergeet je mondkapje niet!

Na de gemeente Ommen volgen meerdere plekken in regio IJsselland waar de bus een aantal dagen gaat staan. Van Buuren: “Vooraf wordt onder andere via onze website www.ggdijsselland.nl en verschillende socialmediakanalen aangekondigd waar de bus staat en op welk moment. We hopen door dichtbij te zijn mensen alsnog de kans te geven om zich te laten vaccineren. Iedereen heeft recht op een vaccinatie. Zo zorgen we er samen voor dat er minder mensen besmet raken en ziek worden van het coronavirus.”