OMMEN-Flexwoningen schieten overal in Nederland als paddenstoelen uit de grond. Dit type woning, dat snel kan worden neergezet, moet een tijdelijke oplossing bieden om de druk op de woningmarkt te verlichten. In Ommen wordt al geruime tijd gesproken over de bouw van vijftig flexwoningen, maar tot op de dag van vandaag is er nog geen schop in de grond.
Begin 2025 – een jaar na de oorspronkelijke datum - zouden de vijftig flexwoningen opgeleverd aan de Sportlaan. Deze woningen zouden moeten bijdragen aan een snelle oplossing voor het woningtekort in de regio. De bouw van zulke tijdelijke woningen is populair, in Overijssel is het aantal tijdelijke woningen tussen 2019 en 2023 zelfs meer dan acht keer verdubbeld, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Maar in Ommen wil dat nog niet echt lukken.
Vertraging voor ‘snelle’ oplossing
Wethouder Alice van den Nieuwboer was begin vorig jaar positief over de komst van de flexwoningen, die waren bedoeld als een snelle en tijdelijke oplossing voor het woningtekort in de gemeente. Ze gaf destijds al aan dat de plannen vertraging opliepen door eventuele bezwaarmakers. “Het realiseren van deze tijdelijke woonvoorzieningen moet net als permanente bouw volgens de wettelijke procedures gebeuren,” zei Van den Nieuwboer daarover.
Toch blijkt er opnieuw sprake te zijn van een vertraging. Op de verleende omgevingsvergunning is bezwaar gemaakt en loopt momenteel een juridisch proces. Om de bouw toch vlot te trekken heeft Vechtdal Wonen – de coöperatie die de flexwoningen verhuurt - een nieuwe omgevingsvergunning ingediend, die momenteel door de gemeente in behandeling is genomen.
Volgens Simone Pol van de lokale PvdA-fractie is de nieuwe aanvraag identiek aan de oorspronkelijke aanvraag, maar wordt deze alleen onder de nieuwe omgevingswet aangevraagd. Pol vraagt zich dan ook namens de fractie af of deze zijweg wel juridisch is te waarborgen en stelde hier schriftelijke vragen over.
Antwoord op deze vragen zijn door het college nog niet gegeven. Het blijft dan ook nog even onduidelijk wat de vervolg stappen zijn rondom de flexwoningen. Duidelijk is wel dat de toegewezen huurders begin 2025 niet hun intrek kunnen nemen.
Subsidie voor tijdelijke oplossing
Landelijk ontvangen woningcorporaties subsidie om snel tijdelijke woningen, zoals flexwoningen, te bouwen. Deze regeling, de Stimuleringsmaatregelen Flexwonen, is bedoeld om de woningvoorraad op korte termijn te vergroten. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken benadrukt echter dat flexwoningen geen vervanging zijn voor permanente nieuwbouw, maar slechts een tijdelijke aanvulling op het woningaanbod om de acute nood in te perken.
In Ommen worden de tijdelijke woningen hier ook voor ingezet. Naast de flexwoningen werkt de gemeente aan permanente oplossingen voor het woningtekort. De bouw van woningen in Haven Oost is al vergevorderd, en het grote nieuwbouwproject Vlierlanden wordt momenteel in verschillende fasen uitgevoerd. Daarnaast zorgt de uitbreiding van woonwijken rond de te verhuizen basisscholen (Het Kardoen, Julianaschool en Guido de Brès) de komende jaren voor extra woonruimte.
Wanneer deze permanente woningen klaar zijn, zullen de flexwoningen hun functie hebben vervuld, geeft wethouder Van den Nieuwboer aan. “Ze bieden op dit moment tijdelijke verlichting, maar het is de bedoeling dat ze over maximaal 15 jaar worden afgebroken en een andere bestemming krijgen.”