Harry Woertink

 

OMMEN - Vanaf de eerste adventszondag zijn de midwinterhoorns weer te horen. Om het blazen goed onder de knie te krijgen wordt er links en rechts alweer flink geoefend. Ook in Ommen wordt al aardig een toontje geblazen. De leden van de in 2020 opgerichte club “De Ommer Midwinterhoornbloazers” komen wekelijks bij elkaar om de kneepjes van het blazen onder de knie te krijgen. Jan Veneman, die als trompettist ruime ervaring heeft en ook heel goed thuis is op de houten midwinterhoorn, brengt de 12 doorgewinterde mannen en vrouw het blazen op de midwinterhoorn bij. Op de eerste oefenavond waren er zo maar drie nieuwe leden: Lucie Jansen al enige vrouwelijke blazer en de jeugdleden Jurrie de Weerd en Jort de Weerd. Ze kregen van het bestuur alle drie een klein withouten dasklompje die om een rode boerenzakdoek geregen kan worden voor om de nek.

Houten hoorn

De Ommenaren zijn niet alleen present op de Ommer dinsdagwarenmarkt en op kerstmarkten en winterfairs in de omgeving, maar ook vanuit Friesland zijn uitnodigingen voor “De Ommer Midwinterhoornbloazers.Het blazen op midwinterhoorns is een eeuwenoude traditie gedurende wintermaanden, te beginnen met het ‘anbloazen’ op de eerste adventszondag (1 december) tot het ‘afbloazen’ op Driekoningen (6 januari). Het gaat om een licht gebogen hoorn van berken- elzen- of wilgenhout, op ambachtelijke manier gemaakt met een mondstuk, een ‘happe’, van vlier of een andere houtsoort. Op de houten hoorn wordt een eenvoudige melodie geblazen.

Traditie

Op de hoorn vind je geen ventielen of gaten. De tonen zijn de natuurtonen van de hoorn en afhankelijk van de blazer komen er maximaal 5 tot 6 tonen uit. Het geluid is een klagende, weemoedige en doordringende roep die, bij de juiste weersomstandigheden, wel 5-8 km ver draagt. Het traditioneel blazen op de midwinterhoorns wordt al eeuwen beoefend en kent nog steeds een groeiend aantal aanhangers. In de regel wordt geblazen als het schemert en op verschillende locaties vanaf vier zondagen voor Kerst. De rituelen van het blazen eindigen op Driekoningen, de christelijke feestdag die elk jaar gevierd wordt op 6 januari. Het herdenkt de dag waarop de Wijzen uit het oosten een opgaande ster zagen en daardoor de koning der Joden gingen zoeken. Ze kwamen aan in Bethlehem, en vonden daar de pasgeboren koning der Joden, Jezus. Er mag dan ook alleen op de hoorn geblazen geworden om het evangelie van de geboorte van Christus te gedenken. Het blazen op een midwinterhoorn in de buitenlucht is buiten de periode van eerste adventszondag en Driekoningen een taboe.

Er wordt geblazen in kleine groepjes van vier à vijf personen. Ongeschreven regel is dat altijd maar een blaast, er wordt dus nooit tegelijk geblazen. Het gaat om een zogeheten roep, die door een ander hoorn op afstand wordt beantwoord.

Inlichtingen

Elke dinsdagavond vanaf 19.30 uur oefenen de Ommer blazers in het Historisch Museum in molen Den Oordt. Wie inlichtingen wil over de Ommer Midwinterhoornbloasers of met ze een optreden wil afspreken kan contact opnemen met Ton Klein Koerkamp in Ommen, telefoon 0529-455499 of per mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

  • Bron: Harry Woertink