Meepraten over kwaliteitsimpuls Bermerstraat
Meepraten over de invulling van Varsenerstraat en Bermerstraat door ondernemers en bewoners.

OMMEN - Hoe kunnen de Varsenerstraat en Bermerstraat aantrekkelijker gemaakt worden? Met deze vraag gingen z’n 40 ‘ontwerpers’ aan de slag in het restaurant van de Hema aan de Varsenerstraat. Als eigenaren, ondernemers of bewoners in het gebied konden zij aan de hand van eerste ontwerpschetsen donderdagavond meepraten over de ontwikkelrichting van de twee straten in het hart van het Ommer centrum. Verhoging van de verblijfskwaliteit en veiligheid zijn worden die meermalen terugkomen in de (ontwerp)plannen.

In 2023 heeft de gemeente een uitvoeringsprogramma voor het centrum van Ommen opgesteld. Participatie door de direct betrokkenen in het gebied was tot nu toe achterwege gelaten. Op initiatief van de gemeente konden de aanwezigen ideeën aandragen over de groen-inrichting, de gewenste functies en specifieke knelpunten.

Varsenerstraat

In de op tafel liggende schetsen en toelichting wordt gesteld dat de verplaatsing van de Hema het functionele karakter van het gebied is versterkt. “Ter ondersteuning van het functionele karakter is – naast een goede bereikbaarheid te voet en per fiets – behoud van parkeren voor de deur wenselijk. Zeker voor consumenten die voor een snelle boodschap het centrum bezoeken. Wel dient sprake te zijn van een veilig omgeving, verzorgde uitstraling en een heldere straatverlichting. De toevoeging van groen draagt bij aan de kwaliteit van de omgeving, maar heeft ook een functioneel karkater als scheiding tussen (auto)verkeer en winkelend publiek”, luidt de toelichting.

Uitgegaan wordt dan ook van meer groen en een veilige inrichting van de Varsenerstraat. Blinde gevels in de straat dien aangepakt te worden met daarnaast ook het fysiek en visueel verbeteren van het doorzicht in de straat.

Bermerstraat

“Dwalen, ontdekken en verrast” woorden die centraal staan voor de Bermerstraat. Deze straat wordt gezien als van oudsher de verbindingstraat tussen de Vechtkade en de Varsenerstraat. “Met de realisatie van het 11 April Plein heeft zij een deel van haar functie verloren, maar niet haar charme”, aldus de toelichting die ook constateert dat er structureel panden leeg staan en het perspectief voor een volledige verwinkeling naar verwachting verder afneemt.

In combinatie met haar ligging in het hart – maar ook de luwte van het centrum – wordt gesteld dat er perspectief is voor een meer gemixte, kleinschalige invulling, zoals boetiekjes, horeca, ambachten, diensten, cultuur en werken. “Er ontstaan ook mogelijkheden voor wonen op de begane grond, zij het onder voorwaarden. De mix van functies staat voorop, wonen blijft een ondergeschikte functie. Wonen kan wel uitsteken in combinatie met andere functies, woning met atelier of werkruimte”.

Plannen voor de Bermerstraat zijn ook om deze aantrekkelijker te maken met een mix aan functies als het gaat om de bestemming van de panden. “Bij dit laatste moet voorkomen worden dat één of enkele bestemmingsfuncties te dominant worden, bijvoorbeeld wel of geen woonfunctie”, aldus de toelichting op de eerste ontwerpschetsen.

Kosten

Wat de raming van kosten betreft: voor de Varsenerstraat wordt uitgegaan van 15.000 euro studiekosten en 125.000 euro aan kosten voor realisatie. De kosten voor het aanpakken van de Bermerstraat worden iets hoger geraamd: 20.000 euro voor studiekosten en 150.000 euro realisatiekosten.

Tekst en foto: Harry Woertink