OMMEN - Restaurants, cafés, uitgaansgelegenheden en kroegen. Ommen heeft het allemaal in overvloed. Voor de bezoekers is dat iets goeds, maar voor de ondernemers is het moeilijk om nieuwe concepten te bedenken. Hans van Lingen, eigenaar van de Stadsbrouwerij en Café de Herberg, is één van de laatste ondernemers die een nieuwe zaak is begonnen. “Je moet een uniek en goed concept hebben. Dan kan je zelfs op een drukke plek nog succes hebben.”
Volgens van Lingen zijn er in Ommen nu al genoeg goede concepten. Zijn Stadsbrouwerij is één van die meest recente toevoegingen aan het horecalandschap. “Het was een gokje. Er kwam een pand naast mijn bestaande kroeg vrij en toen ging ik nadenken”, vertelt hij. “Uiteindelijk ben ik met mijn groothandel gaan kijken en toen hebben we een eigen biermerk opgezet. Het is geen nieuw concept, maar in deze omgeving is het iets nieuws. Ommen was er rijp voor vond ik.”
Vol is vol
Met die laatste toevoeging denkt van Lingen dat er nu genoeg in Ommen is. “Vol is vol. Ik denk dat Ommen nu wel alles heeft. Er is momenteel aanbod genoeg. Qua kroegen, cafés en restaurants heb je niet meer nodig”, zegt de ondernemer. Desondanks het ruime aanbod in het centrum, zijn er toch andere ondernemers die ideeën hebben voor nieuwe gelegenheden. “Ik weet dat er plannen zijn voor een wijnbar ergens in het centrum. Ook wordt er gesproken over een poolcentrum. Die was er altijd maar die is nu weg, dus daar is mogelijk nog ruimte voor. Maar bij nieuwtjes komt iedereen altijd kijken.”
Oud en vertrouwd
Volgens van Lingen vullen alle gelegenheden in Ommen elkaar goed aan. “Je hebt meerdere kroegen waar verschillende leeftijden terecht kunnen. Bijvoorbeeld de vriendenclub, een soort discotheek. Daar komen mensen van zestien tot twintig jaar. Bij de Herberg heb je het oudere publiek, daar komen de dertig- en veertigjarigen. En bij Charlie’s pub komen de mensen tussen de twintig en dertig. Zo vullen we de wensen van iedereen een beetje. Ook ben ik van mening dat hoe er meer er te doen is, hoe meer mensen er komen. En meer gasten is altijd goed.”
Toch bestaat het publiek in Ommen niet alleen uit het ‘oude vertrouwde’ publiek. “Er komen ook veel nieuwe mensen. We hebben altijd wel vaste mensen die langskomen, maar de nieuwe zaken trekken nieuw publiek. En die gasten blijven uiteindelijk ook wel hangen.”