Ommen zet eerste stap voor durabele opvang vluchtelingen

OMMEN - Het college van de gemeente Ommen heeft ingestemd met het ‘Handelingskader opvang vluchtelingen’. In dit handelingskader zijn de uitgangspunten uitgewerkt voor de opvang van vluchtelingen en ontheemden uit Oekraïne in de gemeente Ommen. Het handelingskader wordt aangeboden ter kennisname en vaststelling aan de gemeenteraad.

Handelingskader opvang vluchtelingen

Tijdens de raadscommissie van 12 september 2024 werd duidelijk dat er behoefte is aan een handelingskader voor de opvang van vluchtelingen in de gemeente Ommen.In het handelingskader zijn uitgangspunten uitgewerkt over hoe de gemeente met de opvang van vluchtelingen en Oekraïense ontheemden om wil gaan.

Opvang vluchtelingen in gemeente Ommen

De gemeente Ommen heeft een inspanningsverplichting als het gaat om de opvang van Oekraïense ontheemden. Daarnaast is er wettelijk de plicht om vluchtelingen op te vangen en statushouders te huisvesten. Wethouder Alice van den Nieuwboer: “De opvang en instroom van vluchtelingen is en blijft een urgent landelijk vraagstuk. Als gemeente willen wij een bijdrage blijven leveren aan de oplossing van dit maatschappelijke vraagstuk, op een manier die passend is bij de sociale structuur van de samenleving in Ommen en aansluit bij de al aanwezige maatschappelijke initiatieven.

Het handelingskader geeft richting om de integrale aanpak van de opvang te realiseren, met oog voor de draagkracht van de samenleving.” Mogelijkheid tot inspreken Het college van burgemeester en wethouders zorgt ervoor dat belangrijke raadsvoorstellen samen Persbericht met inwoners en betrokken instanties zijn voorbereid. Het is dus belangrijk dat de gemeenteraad weet hoe inwoners van Ommen denken over bepaalde onderwerpen, besluiten of plannen.

Tijdens een vergadering van de opiniërende raadscommissie op donderdag 7 november kunnen inwoners inspreken op agendapunten. U kunt bijvoorbeeld toelichten waarom u het wel of niet eens bent met een bepaald voorstel in het ‘Handelingskader opvang vluchtelingen’. Aanmelden inspreken Wilt u inspreken? Dan moet u dit een dag voorafgaand aan de vergadering voor 17.00 uur doorgeven bij de griffie van de gemeente Ommen. Dit kan via het e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of telefonisch via 14 0529. Meer informatie Gemeente Ommen vindt het belangrijk om u zo goed en open mogelijk te informeren over de opvang van vluchtelingen. Meer informatie kunt u vinden op www.ommen.nl/opvang