REGIO - Steeds meer boeren tonen interesse in waterbeheer, een trend die mede wordt gestimuleerd door het project Zoetwatervoorziening Oost-Nederland. Melkveehouder Henk Jolink ziet de belangstelling onder boeren toenemen. "Boeren zijn sterk afhankelijk van neerslag en de waterretentie van de bodem. Na enkele extreem droge jaren en een bijzonder nat jaar, groeit de behoefte om zelf waterbeheer ter hand te nemen."
Traditioneel is het Nederlandse watersysteem gericht op waterafvoer om overstromingen te voorkomen. Waterschappen en landeigenaren werken al jaren aan een flexibeler systeem dat zowel water kan vasthouden in droge periodes als snel kan afvoeren bij overvloedige regenval. Jolink benadrukt dat waterbeheer een collectieve verantwoordelijkheid is. "Sinds de jaren vijftig is het grondwaterpeil met ongeveer zestig centimeter gedaald door factoren als ruilverkaveling, infrastructuur en bevolkingsgroei. Het is aan ons allen om zuinig met water om te gaan."
Innovatieve Irrigatie in de Praktijk
Op het Melkvee Innovatie Centrum in Laren, Gelderland, wordt geëxperimenteerd met druppelirrigatie op grasland. Kees de Groot van het innovatiecentrum legt uit: "Met druppelirrigatie brengen we water direct in de bodem, precies waar het nodig is. Het systeem is te bedienen via telefoon of computer en kan zelfs bewerkte drijfmest toevoegen, wat efficiënt gebruik van water en meststoffen bevordert. De grasgroei is hier aanzienlijk beter dan op grasland zonder druppelirrigatie."
De Groot ziet voordelen in tijden van strenge mestregelgeving: "Er is minder uitspoeling van meststoffen naar het oppervlaktewater." Druppelirrigatie is al gebruikelijk in de akkerbouw, maar voor grasland is het relatief nieuw. Het is een proces van ontdekken wat waar het beste werkt, aldus De Groot en Jolink.
Balans Vinden in Waterbeheer
Jolink wijst op de uitdagingen: "Een zelfbeheerde stuw kan het waterpeil verhogen, maar kan ook problemen veroorzaken voor het achterland, zoals natte kelders of onbewerkbare grond. Het vinden van de juiste balans is cruciaal."
Het project Zoetwatervoorziening Oost-Nederland stimuleert waterbesparende en bodemverbeterende maatregelen. "Er is net een nieuwe subsidieregeling geopend voor boeren die bepaalde beheersmaatregelen willen nemen. Dit kan net het financiële steuntje in de rug zijn dat nodig is om met waterbeheer aan de slag te gaan. De telefoon staat hier in ieder geval roodgloeiend," besluit Jolink met een glimlach.