Boa's in Hardenberg mogen meer

HARDENBERG - De gemeente Hardenberg heeft de bevoegdheden van haar buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) uitgebreid. Vanaf nu mogen zij onder bepaalde omstandigheden aanhoudingen verrichten, geweld gebruiken, en fouilleren. Daarnaast worden ze uitgerust met handboeien, die ze mogen inzetten wanneer hun eigen veiligheid in gevaar is. Ook krijgen ze de taak om op te treden bij bepaalde verkeersovertredingen van fietsers en voetgangers.

De gemeente zet boa’s in om de leefbaarheid en veiligheid te verbeteren. Zij hebben al de bevoegdheid om boetes uit te schrijven voor overtredingen en treden op bij overlast zoals hangjongeren, zwerfvuil en fout parkeren. Vaak werken ze hierbij samen met de politie.

Meer controle over situaties

Met de nieuwe bevoegdheden kunnen boa’s nu, wanneer nodig, een aanhouding verrichten en geweld gebruiken of fouilleren. Burgemeester Maarten Offinga benadrukt dat boa’s goed getraind zijn in het aanspreken van overtreders, zodat ze meestal zonder escalatie een situatie kunnen beheersen. In gevallen waar dat niet lukt en er agressie of geweld optreedt, bieden handboeien een extra middel om de situatie onder controle te krijgen.

Verkeershandhaving

Een nieuwe taak voor de boa’s is het optreden tegen verkeersovertredingen door fietsers en voetgangers. Dit betreft onder andere door rood fietsen, het niet voeren van fietsverlichting, en het vasthouden van een telefoon tijdens het fietsen. Deze controles worden gecoördineerd met de politie, en er worden gezamenlijke acties georganiseerd om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Training en certificering

Boa’s mogen de handboeien pas gebruiken na het succesvol afronden van een jaarlijkse training en examen. Tijdens deze training leren zij hoe ze een aanhouding moeten uitvoeren, wanneer ze geweld mogen gebruiken, en hoe en wanneer handboeien ingezet kunnen worden. Alle boa’s in Hardenberg hebben deze training met succes afgerond en herhalen deze jaarlijks.

Samenwerking met politie en justitie

Voor de handhaving van verkeersovertredingen zijn er afspraken gemaakt met de politie en het Openbaar Ministerie om ervoor te zorgen dat de boa’s effectief en in overeenstemming met de geldende regels optreden.

Download de nieuwste iOS- of Android-app om de geavanceerde spraakmodus te proberenVoer natuurlijkere gesprekken in realtime met geavanceerde spraak. Voelt humor, sarcasme en meer aan en reageert erop.