Drama op de Meele in Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN - Op dinsdagavond 22 oktober onthult Heleen Westerman, maakster van de historische documentaire-serie Van Kampen naar Moskou, een nieuw historisch verhaal over Nieuwleusen. Zij ontdekte dit verhaal tijdens haar vooronderzoek voor de nieuwe serie Langs de Dedemsvaart.

In 1859 kwamen namelijk de boeren en arbeiders van Nieuwleusen in opstand. Zij protesteerden tegen de verkoop van hun gemeenschappelijk weideveld. Niet alleen gingen zij met hun koeien de straat op om de rijksveldwachters weg te jagen, maar één van de boeren begon ook zelf een rechtszaak tegen de verkopende partij. 

Het wie, wat, waar en ook het waarom van dit drama zal Heleen vertellen op dinsdagavond 22 oktober bij de Historische Vereniging van Nieuwleusen. Die heeft speciaal daarvoor haar ledenavond ook opengesteld voor niet-leden. Geïnteresseerde niet-leden kunnen zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch via 0529 485 255. De avond vindt plaats in de Ontmoetingskerk aan de Backxlaan en begint strak om 19.30. 

thumbnail_voorpagina-krant.png

Als speciale gast zal Willem Jan baron van Dedem aanwezig zijn die, door de hernieuwde interesse voor zijn kanaal, besloten heeft om weer terug te keren.

  • Bron: Heleen Westerman